Niezdrowe czerwone mięso

| Medycyna

Dieta obfitująca w czerwone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki. Dobra wiadomość jest taka, że jedząc drób, obniżamy to prawdopodobieństwo. Tego typu rewelacje zawarto w artykule szwedzkich naukowców, opublikowanym na łamach International Journal of Cancer.

Rak trzustki jest jednym z najbardziej śmiertelnych nowotworów, ponieważ zbyt często wykrywa się go na późnych etapach rozwoju, kiedy operacyjne usunięcie narządu jest jedyną szansą na wyleczenie. Niestety, tylko niewielki procent pacjentów kwalifikuje się do tego typu terapii, ponieważ w czasie próbnej laparotomii okazuje się, że nowotwór dał już przerzuty poza trzustkę.

Wyniki naszych badań sugerują, że spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa jest związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwór trzustki — mówi szefowa zespołu naukowców, dr Susanna C. Larsson.

Larsson i jej koledzy ze sztokholmskiego Karolinska Institute przebadali 61 tys. kobiet. Naukowców szczególnie interesowały potencjalne efekty jedzenia mięsa, ryb, drobiu oraz jaj. W czasie 17 lat trwania projektu 172 kobiety zachorowały na nowotwór trzustki.
Warto jeszcze raz podkreślić, że długoterminowa konsumpcja czerwonego mięsa wiązała się ze zwiększonym, a drobiu ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na omawiany rodzaj nowotworu.