Mniej cholesterolu dzięki marynatom

| Medycyna

Pomyślna wiadomość dla miłośników mięsa. Naukowcy z Tajwanu odkryli, że marynowanie mięsa może obniżyć ilość niezdrowego cholesterolu, który tworzy się podczas gotowania mięsa.

Marynaty zrobione z sosu sojowego lub cukru zapobiegały tworzeniu się produktów utleniania cholesterolu podczas gotowania wieprzowiny i jajek. Produkty utleniania cholesterolu, uszkadzające komórki i przyczyniające się do raka i chorób serca, powstają podczas podgrzewania produktów bogatych w cholesterol.

Badacze z Fu Jen University trzymali przed ugotowaniem wieprzowinę i jajka w marynacie z sosu sojowego i wody, cukru i wody lub wszystkich trzech składników. Okazało się, że podczas gotowania tak zamarynowanych produktów powstawało znacznie mniej produktów utleniania cholesterolu. Szczególnie efektywny okazał się cukier.

Z marynaty w czasie gotowania powstawały substancje, które działały jako przeciwutleniacze, neutralizując wpływ szkodliwych substancji. Możliwe też, że pomocne były również izoflawony sojowe.

Szef zespołu badawczego, profesor Chen, powiedział, że nie wiadomo, czy inne marynaty mają podobne działanie. Skład badanej przez niego marynaty to 1% sosu sojowego, 10% cukru i 89% wody.