Antynowotworowa dieta śródziemnomorska?

| Medycyna
Hulagway, CC

Jeden ze składników diety śródziemnomoskiej może pozbawiać komórek nowotworowych mechanizmów chroniących je przed apoptozą (śmiercią komórkową). W zdrowych komórkach istnieje zaprogramowany mechanizm śmierci, dzięki któremu organizm usuwa komórki zużyte lub uszkodzone. Komórki nowotworowe dysponują jednak mechanizmem pomijającym apoptozę, dzięki czemu mogą rozwijać się w niekontrolowany sposób.

Specjaliści z Ohio State University (OSU) odkryli, że flawonoid apigenina może powstrzymywać nowotwory piersi dzięki pozbawianiu komórek nowotworowych mechanizmu chroniącego je przed apoptozą.

Badania wykazały, że apigenina łączy się ze 160 proteinami w naszym organizmie. Niewykluczone, że w podobny sposób reagują inne prozdrowotne składniki roślinne. Mają zatem bardzo szeroki zakres działania. Szczególnie w porównaniu z lekarstwami, które zwykle łączą się z jedną molekułą.

Wiemy, że należy zdrowo się odżywiać, ale w większości przypadków nie znamy dokładnych mechanizmów, które by tłumaczyły, dlaczego mamy to robić. Tutaj widzimy, że konkretne prozdrowotne działanie jest powiązane ze składnikiem odżywczym, który wpływa na wiele protein. Dzięki interakcji z licznymi specyficznymi proteinami apigenina powoduje, że komórki nowotworowe ponownie zyskują pewne cechy normalnych komórek. Sądzimy, że odkrycie to będzie miało wielką wartość w przyszłych badaniach klinicznych mających na celu opracowanie środków zapobiegających nowotworom - mówi profesor Andrea Doseff, jeden z autorów badań. Wraz z profesorem Erichem Grotewoldem badała ona różne flawonoidy pod kątem ich przydatności przy zapobieganiu chorobom.

Dzięki opracowaniu nowej techniki badawczej uczeni byli w stanie obserwować, które proteiny w komórkach wchodzą w interakcje z interesującymi ich związkami. Szczegółowe eksperymenty wykazały powinowactwo apigeniny m.in. do proteiny hnRNPA2. Wpływa ona na aktywność mRNA, które z kolei zawiera instrukcje dotyczące produkcji konkretnych protein. Niewłaściwe składanie genów, w którym bierze udział mRNA, jest przyczyną 80% nowotworów. W komórkach nowotworowych mamy do czynienia z dwoma rodzajami składania genów, podczas gdy w zdrowych komórkach spotykamy tylko jeden rodzaj. Dzięki tej sztuczce komórki nowotworowe mogą pozostać przy życiu i rozmnażać się.

Teraz naukowcy z OSU zauważyli, że gdy apigenina przyczepia się do hnRNPA2, proces składania genów w komórkach nowotworowych przebiega tylko w jeden sposób - właściwy dla komórek zdrowych. To sugeruje, że takie komórki nowotworowe mogą ulegać normalnej apoptozie lub też być bardziej wrażliwe na działanie leków. Dodając składnik odżywczy, możemy aktywować maszynę śmierci. Składnik eliminuje ten sposób składania genów, który chroni komórki przed śmiercią. To oznacza, że odżywiając się zdrowo wspomagamy właściwe składanie genów w komórkach naszego ciała - mówi Doseff. Obecnie uczona prowadzi badania na myszach. Mają one wykazać, czy dieta bogata w apigeninę może zmienić przebieg składania genów i działać przeciwnowotworowo.

Źródłami apigeniny są m.in. pietruszka, seler, rozmaryn, oregano, tymianek, kolendra, bazylia, rumianek, szpinak, czerwone wino czy goździki. Związek ten jest spotykany w wielu owocach i warzywach.

apigenina nowotwór apoptora komórka nowotworowa dieta śródziemnomorska