Skórka z mandarynek zwalcza nowotwory
Zespół naukowców z Leicester School of Pharmacy odkrył, że związek ekstrahowany ze skórki mandarynek zabija pewne typy komórek nowotworowych. Mechanizm działania jest prosty. Okazało się bowiem, że Salvestrol Q40 przekształca się w ich wnętrzu w toksyczną substancję.
Salvestrol Q40 jest rodzajem fitoaleksyny, czyli substancji używanej przez rośliny do odstraszania szkodników, np. owadów i grzybów. Enzym P450 CYP1B1, znajdowany w wyższych stężeniach właśnie w komórkach rakowych, przekształca Salvestrol w związek 20-krotnie bardziej toksyczny dla nich niż dla zdrowych komórek.
Naturalne antidotum na raka można znaleźć nie tylko w mandarynkach, ale także w innych owocach i warzywach, zwłaszcza w tych z rodziny krzyżowych (np. w brokułach i brukselce). Z oczywistych względów uprawy wytwarzają więcej Salvestrolu Q40, gdy rośliny zostaną zaatakowane przez szkodniki. Ze zdrowotnego punktu widzenia, oczywiście ludzkiego, byłoby więc lepiej, gdyby rolnicy zrezygnowali ze stosowana pesty- czy fungicydów...
W skórce mandarynek występują wyższe stężenia Salvestrolu Q40 niż w miąższu owoców. Badacze sugerują, że współczesna moda na obieranie wszystkiego ze skórki mogła doprowadzić do wzrostu częstości występowania niektórych nowotworów.
Dr Hoon Tan założył ze współpracownikami firmę, by prowadzić dalsze badania nad naturalnymi metodami leczenia nowotworów.
Komentarze (3)
waldi888231200, 31 marca 2008, 23:30
Jak byłem mały to mama piekła ciasto z skórkami pomarańczy (brak olejków) może pora wrócić do tej recepty.
Barbara, 6 kwietnia 2008, 00:25
Wspaniale, tylko żeby mandarynki nie były spryskiwane kilkanaście razy chemią. Czy je można domyć?...- Barbara
mikroos, 6 kwietnia 2008, 02:34
Akurat mandarynki są bardzo kiepskim przykładem. Pestycydy, którymi pryskane są mandarynki, nie mają bowiem zdolności penetracji skórki. Są po prostu zbyt lepkie.