Babeczki na zespół metaboliczny

| Zdrowie/uroda
Shaine Mata, CC

Muffiny przygotowane według nowej receptury amerykańskiego Departamentu Rolnictwa korzystnie (i bardzo szybko) wpływają na zdrowie osób z zespołem metabolicznym.

Testy kliniczne wypieku przeprowadzono w Szkole Medycznej Uniwersytetu w Maryland. Autorzy studium, którego wyniki ukazały się w Journal of Clinical Lipidology, próbowali zastąpić zwierzęce tłuszcze nasycone nienasyconymi tłuszczami roślinnymi.

Amerykanie skupili się na 2 rodzajach tłuszczów nienasyconych: jedno- i wielonienasyconych kwasach tłuszczowych (MUFA i PUFA, od ang. monounsaturated fatty acids i polyunsaturated fatty acids). Okazało się, że w porównaniu do grupy MUFA, pacjenci z grupy PUFA więcej schudli, mieli też niższe ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów. Poprawiała się za to funkcja śródbłonka naczyń (mierzono wazodylatację indukowaną przepływem w tętnicy ramiennej).

Dwadzieścia pięć procent pacjentów z grupy PUFA nie miało już zespołu metabolicznego i kwalifikowano ich jako reprezentujących normę metaboliczną. Podobną zmianę kategorii odnotowano tylko u 10% grupy MUFA.

Wyniki nas zaskoczyły, bo w oparciu o inne badania dywagowaliśmy, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe sprawdzą się lepiej niż wielonienasycone zarówno w przypadku spadku wagi, jak i poprawy parametrów zdrowotnych. Muffiny zrobiono wg przepisu USDA opracowanego specjalnie do tego studium. Obie wersje były równie smaczne - podkreśla dr Michael Miller.

Miller dodaje, że małe badanie (wzięło w nim udział tylko 39 osób) stanowi dobry punkt wyjścia dla kolejnych studiów i pokazuje, że PUFA mogą być zastępnikiem z wyboru dla tłuszczów nasyconych, zwłaszcza u ludzi z nadwagą, nadciśnieniem, cukrzycą czy zespołem metabolicznym.

Ostatnie dane sugerują, że PUFA, ale nie MUFA aktywują szlak sygnałowy w mózgu, który prowadzi do spadku apetytu. To może być jedną z przyczyn, dla których w grupie PUFA nastąpił większy spadek wagi.

Przed przystąpieniem do półrocznego badania wagę 39 ochotników stabilizowano na jeden-dwa miesiące za pomocą kroku 1. diety AHA (American Heart Association). Badanych zachęcano także do ruchu - chodzenia przynajmniej 3 dni w tygodniu przez 30-45 minut.

Później ochotników losowano do grup z niskokaloryczną dietą wzbogaconą MUFA i PUFA. O ile względny procent węglowodanów, tłuszczu i białka pozostawał taki sam, o tyle udział tłuszczów nasyconych w tłuszczach ogółem zmniejszano w obu grupach z 30 do 25% (różnicę zastępowano, oczywiście, MUFA lub PUFA).

Badani zjadali 3 wzbogacane MUFA (wysokooleinowym olejem słonecznikowym, HOSO) lub PUFA (olejem z krokosza) muffinki dziennie. Każda z muffinek to 275 kalorii. Wszystkie przygotowano w laboratorium metabolicznym USDA w Beltsville i zamrażano.

Przez pierwsze 4 miesiące ochotnicy spotykali się z dietetykiem co tydzień, w końcowych 2 miesiącach co 2 tygodnie. Dostawali wtedy zapas świeżych muffinek i mogli zasięgać fachowej porady.

muffiny Departament Rolnictwa przepis zespół metaboliczny tłuszcze nienasycone Michael Miller