Złe odżywianie przyczyną zanikania pszczół?

| Nauki przyrodnicze
Red Barnes (Cory Barnes), CC

Naukowcy z University of Illinois nie wykluczają, że jedną z przyczyn wymierania kolonii pszczół w USA jest sposób ich karmienia przez hodowców. Zdanie autorów studium opublikowanego w PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) stosowane przez pszczelarzy zastępniki miodu, takie jak syrop kukurydziany, nie posiadają składników potrzebnych układowi odpornościowemu pszczół. Osłabione w ten sposób zwierzęta nie radzą sobie z pestycydami i pasożytami.

Ostatnia zima była szczególnie ciężka dla pszczół. Departament Rolnictwa i Inspekcja Pszczelarska poinformowały, że na przełomie lat 2012-2013 wyginęło ponad 30% kolonii. Rok wcześniej było to 22%. Odsetek traconych kolonii zmienia się z roku na rok, jednak wyraźny jest stały, rosnący trend. Z podobnym zjawiskiem mamy do czynienia w Europie.

pszczoła odżywianie ginięcie kolonii