Kwasy omega-3 nie zawsze są zdrowe

| Zdrowie/uroda
adactio (Jeremy Keith), CC

Naukowcy z Centrum Badań nad Nowotworami im. Freda Hutchinsona potwierdzili zaskakujące wyniki własnego studium z 2011 r., że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą podwyższać ryzyko raka prostaty.

Przed 2 laty wykazano, że większe stężenie kwasu dokozaheksaenowego we krwi oznacza ponad 2-krotnie wyższe zagrożenie bardziej złośliwym rakiem prostaty, teraz zajmowano się kwasami dokozaheksaenowym (DHA), eikozapentaenowym (EPA) i dipikolinowym (DPA).

Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of the National Cancer Institute wynika, że wśród mężczyzn, którzy jedzą dużo tłustych ryb lub zażywają suplementy z tłuszczami rybimi, ryzyko wystąpienia bardziej złośliwych raków gruczołu krokowego jest aż o 71% wyższe.

Na razie naukowcy nie wiedzą, z jakiego dokładnie powodu kwasy omega-3 zwiększają ryzyko, ale wspominają o ich przekształcaniu w związki uszkadzające komórki i DNA oraz o oddziaływaniach immunosupresyjnych.

W ramach najnowszego studium naukowcy przyglądali się związkom między poziomem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega-3 (LCω-3PUFA) i ryzykiem raka prostaty wśród uczestników Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). Nowotwór zdiagnozowano u 834 ochotników; w 156 przypadkach były to guzy o wyższym stopniu złośliwości. Dodatkowo stworzono dopasowaną pod względem wieku i rasy 1393-osobową grupę kontrolną.

Różnica między stężeniem LCω-3PUFA w grupach najwyższego i najniższego ryzyka sięgała 2,5 p.p (3,2 vs. 5,7). W porównaniu do panów z najniższego kwartyla, badani z najwyższego kwartyla mieli wyższe ryzyko zarówno mało (44%), jak i bardzo złośliwego raka prostaty (71%). Podwyższone było także ogólne ryzyko raka gruczołu krokowego (43%). Zależności były podobne, gdy patrzyło się na stężenia konkretnych długołańcuchowych kwasów.

Dr Alan Kristal podkreśla, że wyniki są o tyle zaskakujące, że kwasy omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, a to stan zapalny odgrywa pewną rolę w rozwoju wielu nowotworów.

rak prostaty gruczołu krokowego kwasy tłuszczowe długołańcuchowe omega-3 ryzyko Alan Kristal