Ze słodzikiem mocniej kopie

| Ciekawostki

Wybierając drinki, w których alkohol zmieszano z napojami słodzonymi słodzikami, szybciej się upijamy. Jak zauważają badacze australijscy, są one mniej kaloryczne, ale szybciej przechodzą przez żołądek, co powoduje większy skok stężenia alkoholu we krwi. Do takich wniosków naukowcy doszli, obserwując 8 młodych i zdrowych mężczyzn.

Poziom alkoholu we krwi mierzono im w dwóch sytuacjach: 1) po wypiciu wódki zmieszanej z napojem posłodzonym cukrem, 2) po wypiciu tej samej ilości wódki, lecz zmieszanej z napojem posłodzonym słodzikiem. Posługując się USG, Australijczycy obserwowali proces opróżniania się żołądka.

Okazało się, że po wypiciu "dietetycznego" drinka żołądek opróżniał się mniej więcej o 15 minut wcześniej. Poziom alkoholu we krwi osiągał swój szczyt po tym samym czasie (bez względu na rodzaj wypitego drinka) — po 30 minutach. Różnica ujawniała się w najwyższym odnotowywanym stężeniu alkoholu we krwi: w grupie ze słodzikiem wynosiło ono średnio 0,05%, a w grupie ze zwykłym cukrem tylko 0,03%.

Rozważając moc wypijanych drinków, ludzie powinni więc brać pod uwagę nie tylko moc użytego alkoholu, lecz także to, czym posłodzono sok. Warto też pamiętać o tym, że kobiety częściej się odchudzają i, co za tym idzie, częściej korzystają z produktów dietetycznych, w tym słodzików. Po wypiciu tej samej ilości alkoholu przez kobietę i przez mężczyznę u płci pięknej występuje większe jego stężenie we krwi.

Wyniki opisywanych badań opublikowano we wrześniowym wydaniu American Journal of Medicine.

słodzik cukier alkohol drink stężenie we krwi