Mutantom niestraszna wysokocukrowa dieta

7 października 2014, 13:49

Pracując z nicieniami Caenorhabditis elegans, zespół Seana Currana z Uniwersytetu Południowej Kalifornii wpadł na trop szlaku genetycznego, który pozwala obejść, a właściwie zahamować wpływ wysokocukrowej diety na przyrost wagi.



Białko kontra białka

2 stycznia 2017, 14:42

Czynnik transkrypcyjny Nrf2 przywraca prawidłowy poziom neurotoksycznych białek związanych z chorobą Parkinsona (ChP).


Zbadano białko zarządzające obroną przed stresem oksydacyjnym

6 kwietnia 2012, 21:48

Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii badali białko Nrf2, które chroni m.in. komórki nowotworowe przed stresem oksydacyjnym wywoływanym przez radio- czy chemioterapię.


Antyoksydacyjne leki przeciwcukrzycowe sprzyjają przerzutowaniu

15 kwietnia 2016, 11:47

Stosowane jako leki przeciwcukrzycowe związki o działaniu antyutleniającym sprzyjają przerzutowaniu nowotworów, w badanym przypadku raków jelita grubego i wątroby.


Lekarstwo w żółtym serze?

29 stycznia 2016, 16:27

Naukowcy z College'u Farmacji Uniwersytetu Arizony zauważyli, że u myszy annato, pomarańczowoczerwony barwnik spożywczy, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i uszkodzeniu skóry pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.


Nadmiar soli wywołuje zwłóknienie wątroby

26 lutego 2016, 12:47

Badanie na zwierzętach pokazało, w jaki sposób dieta bogata w sól może uszkadzać wątrobę dorosłych oraz rozwijających się płodów.


Czekolada chroni mózg

6 maja 2010, 13:30

Uczeni z Johns Hopkins University odkryli, że pewien składnik gorzkiej czekolady pomaga chronić mózg przed uszkodzeniem w czasie udaru. Zwiększa on bowiem intensywność sygnałów komórkowych, o których wiadomo, że chronią komórki nerwowe.


Niskie dawki litu wydłużają życie

8 kwietnia 2016, 14:58

Niskie dawki litu przedłużają życie muszek owocowych.