Arctic Apple - jabłko, które nie brązowieje po uszkodzeniu

24 października 2017, 07:33

Arctic Apples to 1. na świecie jabłka, które nie brązowieją po przecięciu czy obiciu. Powstały w laboratoriach kanadyjskiej firmy Okanagan Specialty Fruits. Można je kupić w wybranych sklepach.



http://www.sunguardsunprotection.com/default.asp

Nie smaruj się balsamem z filtrem, pralka cię wyręczy

27 czerwca 2007, 13:28

Specjaliści zalecają, by smarować preparatami z filtrami UV całe ciało, nie tylko jego odsłonięte części. Firma Ciba Specialty Chemicals wyprodukowała zaś dodawany do prania preparat SunGuard, który znacznie zwiększa stopień, w jakim tkaniny chronią przed promieniowaniem ultrafioletowym.


Nie potrzeba fungicydów, zebrane jabłka nie zepsują się dzięki bakterii glebowej

15 września 2017, 07:19

Rhiannon Wallace, doktorantka z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej, odkryła, jak w niechemiczny sposób zapobiegać psuciu jabłek - wywoływanej przez Penicillium expansum sinej pleśni. Rozwiązaniem jest bakteria wyizolowana pierwotnie z gleby w kanadyjskiej prowincji Saskatchewan.


Skradzione obrazy trafiły z pociągu do kuchni robotnika

2 kwietnia 2014, 19:34

Ukradzione obrazy Paula Gauguina i Pierre'a Bonnarda wisiały przez niemal 40 lat na ścianie w kuchni niczego nieświadomego robotnika Fiata.


Uśpione przez tysiące lat grzyby mogą pomagać współczesnym drzewom

6 lipca 2017, 12:57

Kanadyjska tundra i tajga znacznie się ocieplają, przez co drzewa szybko rozprzestrzeniają się na północ. Najnowsze badania sugerują, że mają w tym nieoczekiwanych sprzymierzeńców - uśpione przez tysiące lat pod ziemią grzyby.