Rezerwa na ciężkie czasy
8 grudnia 2008, 01:07Szwajcarscy naukowcy donoszą o zidentyfikowaniu nowej, nieznanej dotąd puli komórek macierzystych, aktywowanej wyłącznie w sytuacji zagrożenia zdrowia lub życia.
Nie miesza interesów z przyjemnościami
18 lutego 2010, 09:37Ocena przyjemności wynikającej z oglądania danej twarzy odbywa się w innym rejonie mózgu niż ocena jej wartości ekonomicznej, czyli tego, ile ktoś byłby skłonny zapłacić za oglądanie innej fizjonomii o podobnej atrakcyjności.
Brunatny tłuszcz odpowiada za zimowy wzrost zgonów z powodu chorób serca
3 lipca 2013, 10:12Zimą na choroby serca umiera więcej osób. Wg szwedzko-chińskiego zespołu, wzrost śmiertelności można przypisać szybszemu wzrostowi blaszek miażdżycowych. Jest on spowodowany aktywacją brunatnej tkanki tłuszczowej przez chłód.
Większość psów wybierze pochwałę, nie jedzenie
17 sierpnia 2016, 10:44Mając wybór, psy często wolą pochwałę właścicieli od jedzenia.
Mutację genu IFITM3 powiązano z sercowymi powikłaniami grypy
10 września 2019, 11:49Badania na myszach wskazały na związek między mutacją genu IFITM3 a występowaniem powikłań sercowych w przebiegu grypy. Naukowcy z zespołu Jakoba Younta z Uniwersytetu Stanowego Ohio mają nadzieję, że dzięki temu pewnego dnia uda się ulepszyć opiekę nad pacjentami z grypą.
Alarm z "opóźnionym zapłonem"
15 lipca 2009, 20:26Choć komórki, w których doszło do uszkodzenia DNA, uruchamiają procesy regeneracji i naprawy materiału genetycznego już po kilku minutach od wykrycia defektu, informują o swoim uszkodzeniu dopiero po kilkudziesięciu godzinach - odkryli badacze z Buck Institute for Age Research.
Ból synestetyczny - związki z nietypowym EEG
31 maja 2011, 12:07Niektórzy ludzie odczuwają ból innych osób. Najnowsze badania aktywności elektrycznej mózgu ujawniły, dlaczego się tak dzieje.
Zapach ciała ujawni, czy było się szczepionym
3 kwietnia 2014, 12:35Woń ciała zmienia się po szczepieniu.
Fast food sprawia, że układ odpornościowy staje się bardziej agresywny
12 stycznia 2018, 15:39Układ odpornościowy reaguje na wysokotłuszczową i wysokokaloryczną dietę jak na zakażenie bakteryjne.
Nowa klasa antybiotyków nadzieją na pokonanie lekoopornych bakterii?
31 grudnia 2020, 11:58Bakterie wielolekooporne, które pojawiają się coraz częściej jako skutek nadmiernego stosowania antybiotyków w medycynie, hodowli zwierząt, chemii domowej czy kosmetykach, to jedno z największych zagrożeń dla ludzkości. WHO szacuje, że do roku 2050 lekooporne bakterie rozpowszechnią się na tyle, że każdego roku będą zabijały 10 milionów ludzi. Stąd też pilna potrzeba opracowania nowych środków je zwalczających