Błonnik chroni przed chorobami płuc

25 stycznia 2016, 09:26

Dieta bogata w błonnik (włókna) chroni nie tylko przed cukrzycą czy chorobami serca, ale i przed chorobami płuc.



Błonnik zwiększa długoterminowe szanse na przeżycie

5 maja 2014, 13:00

W przypadku osób, które przeżyły zawał serca, jedzenie dużej ilości błonnika zwiększa długoterminowe szanse na przeżycie.


Błonnik i bifidobakterie "dbają" o prawidłową warstwę śluzu w jelicie grubym

2 stycznia 2018, 17:45

Dieta bogata w błonnik chroni przed zmianami wewnętrznej warstwy śluzu pokrywającej nabłonek jelita grubego.


Niewola 'uczłowiecza' mikrobiom naczelnych

31 sierpnia 2016, 12:09

Badanie specjalistów z Uniwersytetu Minnesoty wykazało, że mikroflora jelitowa małp trzymanych w niewoli upodabnia się do ludzkiej.


Probiotyki zabezpieczą przed depresją, także tą związaną z niezdrową dietą?

27 grudnia 2017, 13:20

Pewne bakterie mlekowe chronią przed depresją wywołaną niezdrowym trybem życia.


Niskowęglowodanowa dieta wysokobiałkowa grozi rakiem?

17 marca 2011, 13:57

Wybierana przez wiele odchudzających się osób dieta z dużą zawartością białka i niską węglowodanów prowadzi do zmian w jelicie grubym, które mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego (American Journal of Clinical Nutrition).


Warzywa strączkowe bardziej sycące od mięsa

12 grudnia 2016, 13:57

Fasola i groch są bardziej sycące niż mięso.


Jak się najesz, tak się wyśpisz

15 stycznia 2016, 12:31

Najnowsze badania wykazały, że jedzenie mniejszych ilości błonnika, a większych tłuszczów nasyconych i cukru wiąże się z lżejszym, mniej regenerującym i bardziej zaburzonym snem.


Włókna chronią pod warunkiem...

9 kwietnia 2014, 08:25

Dieta bogata we włókna może chronić przed rakiem jelita grubego, ale tylko przy właściwym składzie mikrobiomu.


Mango obniża poziom cukru u otyłych dorosłych

9 września 2014, 12:11

Regularne jadanie mango przez otyłych dorosłych obniża poziom cukru we krwi, nie wpływając negatywnie na wagę.