Obiecujące białko na alzheimera

20 kwietnia 2016, 08:30

Zespół z Uniwersytetu w Glasgow i Hongkońskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (HKUST) odkrył, że w mysim modelu choroby Alzheimera (ChA) pewne białko - interleukina 33 (IL-33) - odwraca zmiany patologiczne oraz deteriorację poznawczą.



Nieprawidłowości dotyczące glikolizy prowadzą do alzheimera?

8 listopada 2017, 13:13

Po raz pierwszy natrafiono na powiązania między nieprawidłowościami metabolizmu glukozy w mózgu i liczebnością/wielkością blaszek beta-amyloidu i splątków neurofibrylarnych, a także początkiem choroby Alzheimera (ChA).


Podwaliny pod tabletkę na alzheimera?

6 grudnia 2013, 14:31

Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii opracowali metodę dostarczania przez barierę krew-mózg (ang. blood-brain barrier, BBB) białka, które rozpuszcza neurotoksyczne złogi beta-amyloidu.


Stres przyspiesza postępy choroby Alzheimera

4 września 2006, 11:31

Hormony stresu wydają się przyspieszać formowanie charakterystycznych dla choroby Alzheimera zmian w mózgu.


Podniesienie stężenia pewnego białka usuwa objawy alzheimera

25 sierpnia 2016, 12:39

Zwiększenie w mysim mózgu stężenia pewnego białka - neureguliny-1 - sprzyja metabolizowaniu charakterystycznych dla choroby Alzheimera (ChA) blaszek amyloidowych.


Postęp w rozumieniu alzheimera: określono fizyczną strukturę Aβ42 we włóknach

8 maja 2015, 12:46

Naukowcy z Uniwersytetu Illinois w Chicago określili budowę molekularną włókien Aβ42 - jednej z dominujących in vivo aloform beta-amyloidu.


Leki zapobiegające odrzuceniu przeszczepu chronią także przed alzheimerem

10 czerwca 2015, 15:23

Leki zapobiegające odrzuceniu przeszczepu chronią także przed chorobą Alzheimera (ChA).


Oliwa extra virgin chroni mózg przed alzheimerem

23 czerwca 2017, 13:26

Dieta śródziemnomorska wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym z mniejszą częstością występowania demencji. Podczas ostatnich badań naukowcy ze Szkoły Medycznej Lewisa Katza Temple University zidentyfikowali jej składnik, który chroni przed spadkiem funkcji poznawczych - oliwę extra virgin.


Polifenol zielonej herbaty oddziałuje na wczesne etapy alzheimera

12 października 2017, 07:29

Dowody przedkliniczne sugerują, że galusan epigallokatechiny (EGCG), polifenol zielonej herbaty, zaburza powstawanie neurotoksycznych oligomerów peptydu beta-amyloidu.


Cukrzyca zwiększa ryzyko powstawania blaszek

27 sierpnia 2010, 10:47

Ludzie z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. są bardziej narażeni na tworzenie się w mózgu złogów z beta-amyloidu. To one wywołują uszkodzenia tkanki mózgu charakterystyczne dla choroby Alzheimera (występują pozakomórkowo w neuropilu i w ścianach naczyń).