Antynowotworowa dieta śródziemnomorska?

22 maja 2013, 11:42

Jeden ze składników diety śródziemnomoskiej może pozbawiać komórek nowotworowych mechanizmów chroniących je przed apoptozą (śmiercią komórkową). W zdrowych komórkach istnieje zaprogramowany mechanizm śmierci, dzięki któremu organizm usuwa komórki zużyte lub uszkodzone



Owoce na targu w Barcelonie

Dieta śródziemnomorska zabezpiecza przed astmą

6 kwietnia 2007, 10:52

Dieta obfitująca w owoce, warzywa i orzechy zapobiega rozwojowi dziecięcych alergii wziewnych i astmy.


Długotrwały wpływ diety śródziemnomorskiej na mózg

9 stycznia 2017, 12:54

Starsi ludzie, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej, zachowują większą objętość mózgu niż seniorzy podchodzący do diety mniej restrykcyjnie.


Dieta śródziemnomorska chroni przed przewlekłą niewydolnością nerek

3 listopada 2014, 15:21

Dieta śródziemnomorska chroni przed przewlekłą niewydolnością nerek (PNN).


Co dobre dla serca, nie musi sprzyjać mózgowi?

28 stycznia 2013, 12:43

Czy obfitująca w warzywa, owoce, oliwę i orzechy dieta śródziemnomorska chroni starzejący się mózg? Ponieważ dotychczasowe badania dawały sprzeczne rezultaty, zespół Emmanuelle Kesse-Guyot z INSERM postanowił na własną rękę porównać częstość spożywania dań z tego typu produktów z jakością funkcjonowania poznawczego.


Lody włoskie

Włosi wynaleźli idealne lody

4 września 2007, 11:53

Włoscy specjaliści ds. żywienia z Uniwersytetu Katolickiego w Piacenzie twierdzą, że opracowali lody, które idealnie wpasowują się w zdrową dietę śródziemnomorską. Zespół Attilia Del Re pracował nad nim aż pół roku.


Makaron nie tuczy, wręcz przeciwnie...

6 lipca 2016, 10:20

Włoscy naukowcy ustalili, że jedzenie makaronu nie tylko nie tuczy, ale i zmniejsza prawdopodobieństwo ogólnej otyłości i otyłości brzusznej.


Mleko pomaga w odchudzaniu

22 września 2010, 10:39

Ludzie, którzy odchudzając się, piją mleko lub jedzą nabiał, tracą średnio na wadze więcej niż osoby spożywające niewiele bądź rezygnujące w ogóle z produktów mlecznych (American Journal of Clinical Nutrition).


Oliwa zmienia ekspresję genów

1 lipca 2010, 13:56

Polifenole oliwy z pierwszego tłoczenia modyfikują ekspresję genów związanych z miażdżycą tętnic. To wyjaśnia, w jaki sposób dieta śródziemnomorska obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (FASEB Journal).


Szczury na "tłuszczowym kacu"

14 sierpnia 2009, 08:15

Wystarczy zaledwie kilka dni stosowania diety wysokotłuszczowej, by w organizmie doszło do poważnych zmian w fizjologii i zachowaniu - udowodnili naukowcy z Uniwersytetu Cambridge.