Bezdech zwiększa insulinooporność

18 maja 2010, 10:41

Bezdech senny może prowadzić do zmian metabolicznych zwiększających insulinooporność.



Insulinooporność niebezpieczna dla mózgu

22 marca 2017, 13:03

Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie informują na łamach Journal of Alzheimer's Disease, że insulinooporność, która jest częściowo spowodowana przez otyłość i brak ruchu, jest powiązana z szybszym spadkiem funkcji poznawczych. Badania wykazały, że nie miało znaczenia, czy osoba, u której wystąpiła insulinooporność cierpiała na cukrzycę czy też nie.


Insulinooporność zwiększa ryzyko alzheimera

28 lipca 2015, 13:09

Amerykańscy naukowcy natrafili na silny związek między insulinoopornością a pogorszeniem funkcjonowania pamięciowego. Zwiększa to ryzyko choroby Alzheimera.


Jedna nieprzespana noc działa jak pół roku tłustej diety

5 listopada 2015, 12:31

Badania na psach pokazują, że jedna nieprzespana noc i pół roku wysokotłuszczowej diety w podobnym stopniu upośledzają insulinowrażliwość.


Stłuszczona wątroba oznacza cukrzycę?

25 lutego 2011, 16:34

Osoby ze stłuszczeniem wątroby 5-krotnie częściej zapadają na cukrzycę typu 2. niż ludzie, u których nie występuje ta choroba. Co więcej, wyższe ryzyko nie jest związane z poziomem insuliny na czczo (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism).


Uszkodzone serce lepiej pracuje na tłuszczach

5 maja 2011, 15:12

Wbrew temu, co dotąd powtarzano, wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie tłuszczów w diecie chorych z niewydolnością serca wcale nie musi być korzystne. Wyniki studium zespołu z Case Western Reserve University pokazują, że dieta wysokotłuszczowa poprawia działanie mechaniczne serca, czyli jego zdolność pompującą.


Wg naukowców, lepiej zdrowo magazynować niż rozkładać

2 listopada 2017, 15:25

Naukowcy zbadali otyłych ludzi, by stwierdzić, czemu u niektórych rozwija się insulinooporność, a u innych nie. Paradoksalnie kluczem do rozwiązania zagadki wydaje się skuteczniejsze magazynowanie tłuszczu.


Jedzący wolniej rzadziej zapadają na zespół metaboliczny

15 listopada 2017, 11:49

Ludzie, którzy jedzą wolniej, są w mniejszym stopniu zagrożeni rozwojem otyłości czy zespołu metabolicznego.


Mózg "porwany" przez tłuszcze

14 września 2009, 11:35

Nasze ciało zostało tak zaprogramowane przez naturę, by przestawać jeść, gdy mamy już dosyć. Okazuje się jednak, że pewien rodzaj kwasu tłuszczowego – kwas palmitynowy – zmienia w krótkim czasie całą chemię mózgu. Wskutek tego do komórek wysyłane są sygnały, by ignorować insulinę i leptynę, które informują o sytości. To dlatego tak trudno oprzeć się kolejnej porcji lodów czy hamburgerowi.


Usunięcie białka przywraca wrażliwość na insulinę

7 listopada 2016, 12:29

Usuwając pewne białko - galektynę-3 (Gal3), naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odwrócili w modelu mysim insulinooporność i nietolerancję glukozy.