20 kilogramów ryb na głowę

7 lipca 2016, 15:39

Z danych ONZ wynika, że po raz pierwszy w historii średnia roczna konsumpcja ryb w przeliczeniu na mieszkańca Ziemi przekroczyła 20 kilogramów. Z raportu FAO (Food and Agriculture Organization) dowiadujemy się, że tak duża konsumpcja ryb to wynik udoskonalonej akwakultury oraz zmniejszonego marnotrawstwa



Chiny mniej brudzą

27 lipca 2016, 13:11

Zdaniem grupy uczonych chiński szczyt konsumpcji węgla miał miejsce wcześniej niż dotychczas sądzono. Ye Qi, Tong Wu i Jiaqi Lu z Tsinghua University oraz Nicholas Stern i Fergus Green z Grantham Research Institute on Climage Change and the Environment twierdzą, że chińska konsumpcja węgla spada od dwóch lat i prawdopodobnie jest to stały spadek.


Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu

21 listopada 2013, 12:04

Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.


Minął Earth Overshoot Day

14 sierpnia 2015, 18:55

Wczoraj, 13 sierpnia, miał miejsce tegoroczny Earth Overshoot Day. To dzień, w którym dla danego roku ludzkość skonsumowała więcej, niż wynosi roczna produktywność planety. Doktor Mathis Wackernagel z think tanku Global Footprint Network, wyjaśnia, jak wyznaczany jest ten dzień


Nadmiar nabiału w dzieciństwie zwiększa ryzyko nowotworu

20 grudnia 2007, 12:19

Osoby, które w dzieciństwie jedzą dużo nabiału, jako dorośli częściej chorują na nowotwory odbytu.


Śmierć i głód

27 czerwca 2008, 11:02

Myśli o własnej śmierci mogą wywoływać przejadanie – zauważył amerykańsko-holenderski zespół naukowców (Journal of Consumer Research).


Akcyza sposobem na alkoholizm?

16 stycznia 2009, 19:28

Szeroko zakrojona analiza sugeruje, że podniesienie akcyzy na napoje alkoholowe znacznie obniża nasilenie problemów związanych z ich konsumpcją. O odkryciu informują badacze z College'u Medycyny przy Uniwersytecie Florydzkim.


Skutki tempa jedzenia u ludzi z różną wagą

30 grudnia 2013, 13:45

Aby zbadać zależności między tempem jedzenia a spożyciem energii, zespół badaczy z Wydziału Kinezjologii Texas Christian University poprosił osoby z prawidłową wagą, nadwagą i otyłością o zjedzenie 2 posiłków w kontrolowanym środowisku. Przed i po posiłku pytano także o uczucia głodu i nasycenia.


Wysokie spożycie jogurtu chroni przed cukrzycą typu 2.?

27 listopada 2014, 08:42

Wysokie spożycie jogurtu wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.


Konsumują biliony gigabajtów informacji

10 grudnia 2009, 13:08

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego przygotowali raport o konsumpcji informacji przez Amerykanów w 2008 roku. Wynika z niego, że mieszkańcy USA w ciągu 12 miesięcy "użyli" 3,6 zettabajtów (1021, bilion gigabajtów) informacji i niemal 11 biliardów wyrazów.