Francuski szyk, czyli romantyczne obrazy z lawendą

17 marca 2017, 11:29

Gdy myślimy o lawendzie do głowy przychodzą nam aromatyczne olejki i kosmetyki lub rozciągające się aż po horyzont fioletowe pola usiane tymi kwiatami. Lawenda to niezwykle wdzięczna i malownicza roślina, która zarówno pięknie pachnie, jak i pięknie się prezentuje. I właśnie z tego drugiego powodu jest znakomitym akcentem dekoracyjnym, który może odmienić wygląd naszego wnętrza



Zabałaganiona kuchnia nie sprzyja diecie

3 lutego 2016, 13:11

Zagracone i chaotyczne otoczenie może wywoływać stres, co z kolei prowadzi do zjadania większej ilości kalorycznych przekąsek.


Historyk kulinariów: chrzest Mieszka oznaczał szok gastronomiczny

19 sierpnia 2016, 15:02

Choć o tym, co jedzono na naszych ziemiach w czasach chrztu Mieszka, wiadomo niewiele, można przyjąć, że dla ludów tej części Europy przyjęcie chrześcijaństwa skutkowało "szokiem gastronomicznym" – uważa historyk kulinariów z UMK w Toruniu Jarosław Dumanowski.


Highendowy domek - szczyt marzeń skrzydlatego lokatora?

24 kwietnia 2013, 08:18

Brytyjska filia szwedzkiej sieci marketów budowlano-dekoracyjnych Clas Ohlson zaprezentowała klientom koncepcyjny highendowy domek dla ptaków. Skrzydlaci lokatorzy mogą liczyć nie tylko na własny basen, ale i na komplet mebli ogrodowych.


Skradzione obrazy trafiły z pociągu do kuchni robotnika

2 kwietnia 2014, 19:34

Ukradzione obrazy Paula Gauguina i Pierre'a Bonnarda wisiały przez niemal 40 lat na ścianie w kuchni niczego nieświadomego robotnika Fiata.


Kucharz z fabryki

10 czerwca 2009, 17:21

Roboty opiekują się starszymi osobami, tańczą, pomagają w rehabilitacji dzieci z autyzmem, sprzątają, nalewają drinki, a od teraz nawet gotują. Potrafią usmażyć racuchy, podać sushi i pokroić warzywa. Przyszłych zastępców szefów kuchni można było podziwiać w akcji na tokijskiej wystawie International Food Machinery and Technology Expo.


Mariaż kuchni molekularnej i rzeczywistości wirtualnej

9 stycznia 2015, 15:37

Kokiri Lab z Los Angeles chce zaproponować swoim klientom niskokaloryczne dania, które dzięki hełmowi do rzeczywistości wirtualnej Oculus Rift i rozpylanym w otoczeniu zapachom będą smakować jak stek, sushi albo ciasto.


Gotowanie na otwartym ogniu oddziałuje na rozwój poznawczy?

4 czerwca 2012, 12:45

Dotąd można było usłyszeć o wpływie regularnego gotowania na otwartym ogniu na zdrowie fizyczne, np. układ oddechowy czy odpornościowy. Teraz po raz pierwszy wykazano, że taki sposób przygotowywania jedzenia może się wiązać z nieprawidłowościami w rozwoju poznawczym dzieci: zaburzeniami pamięciowymi czy deficytami społecznymi (International Journal of Environmental Health Research).


Co z oczu, to i z wagi

20 października 2015, 12:03

Produkty znajdujące się na kuchennym blacie mogą pomóc w oszacowaniu wagi właściciela, zwłaszcza jeśli są to płatki śniadaniowe, słodkie napoje, ciastka czy suszone owoce.


Cyfrowe wspomaganie

30 kwietnia 2009, 10:05

Brytyjscy naukowcy pracują nad urządzeniem przypominającym samochodowy nawigator, by pomóc starszym osobom w poruszaniu się po supermarketach, które ciągle zmieniają położenie poszczególnych działów i towarów. Będzie ono wykorzystywało dane z GPS oraz najnowszych technologii lokalizacyjnych implementowanych w telefonach komórkowych.