Nie migrują, bo stołują się na wysypiskach

25 stycznia 2016, 14:07

Bociany białe coraz częściej zarzucają migrację dalej na południe na rzecz kąsków z napotykanych po drodze wysypisk.



Bocianie gniazda toną w śmieciach

26 marca 2018, 12:09

W niemal połowie bocianich gniazd są obecne śmieci, głównie folia i nylonowe sznurki. Stan gniazd odzwierciedla wszechobecność śmieci w naszym środowisku - informują naukowcy z Poznania po analizie danych z ośmiu lat kontroli gniazd tych ptaków.


Przyrodnicy apelują do kierowców: uważajcie na młode bociany

3 sierpnia 2018, 06:21

Przyrodnicy apelują do kierowców: uważajcie na młode bociany, które uczą się latać i coraz częściej padają ofiarą wypadków komunikacyjnych. Chodzi o bezpieczeństwo zarówno ptaków, jak i ludzi - podkreśla ornitolog i przyrodnik, dr Ireneusz Kaługa z Grupy EkoLogicznej.


Niedźwiedzice korzystają z ludzkiej tarczy

23 czerwca 2016, 09:57

Samce niedźwiedzi zabijają młode innych samców. Czasem ginie też broniąca ich matka. Nowe badania przeprowadzone w Skandynawii sugerują, że niedźwiedzie matki chronią swe młode wykorzystując w tym celu... ludzi


Szkoła dla surykatek

15 lipca 2006, 08:00

Naukowcy odkryli, że surykatki – niewielkie drapieżne ssaki z rodziny mangustowatych – nie uczą się polowania przez zwykłą obserwację starszych osobników. Okazało się, że tej sztuki celowo są uczone. Byłby więc to drugi gatunek zwierząt, które prowadzą aktywną naukę.


Ornitolodzy: na podstawie wagi bocianiego gniazda można określić, ile ma ono lat

16 kwietnia 2018, 10:51

Na podstawie wagi bocianiego gniazda można określić, ile ma ono lat – oceniają ornitolodzy z Polskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków, którzy w ramach projektu ochrony bocianów białych przebadali i zważyli blisko 90 takich gniazd.


Mewy z apetytem na wielorybie tkanki

10 lipca 2012, 06:37

Mewy południowe (Larus dominicanus) żyjące u wybrzeży Argentyny mają nietypowe, nawet jak na siebie, upodobania pokarmowe. Gustują w wielorybach biskajskich południowych (Eubalaena australis), które w okresie między czerwcem a grudniem gromadzą się koło Półwyspu Valdés, by odbywać gody.


Zagrożone goryle przechytrzyły kłusowników

23 lipca 2012, 16:00

Parę dni po tym, jak jeden z goryli górskich z ich stada padł ofiarą kłusowników, 2 młode osobniki Rwema i Dukore wybrały się do lasu, by znaleźć i zniszczyć wszystkie pułapki.


Daj mi jeść albo zacznę krzyczeć!

26 kwietnia 2013, 06:23

Młode tymale dwubarwne (Turdoides bicolor) wykorzystują sytuację, prosząc o jedzenie, gdy w pobliżu znajdują się drapieżniki. Ponieważ skrzeczenie mogłoby ściągnąć na pisklęta niebezpieczeństwo, rodzice reagują szybciej i dają im więcej pokarmu niż w innych okolicznościach.


Młode samice i samce fok szarych inaczej szlifują swoje umiejętności

15 listopada 2017, 06:22

Ucząc się polować i żerować, młode samce i samice foki szarej (Halichoerus grypus) bardzo różnie się zachowują.