Stałość pór snu oznacza mniejszą masę tłuszczową

19 listopada 2013, 11:45

Chodzenie spać i wstawanie o tej samej porze wiążą się z mniejszym otłuszczeniem ciała - twierdzi prof. Bruce Bailey z Brigham Young University.



Miesiąc obżarstwa, lata nadwagi

25 sierpnia 2010, 12:13

Miesięczne objadanie się, któremu towarzyszy brak ruchu, wpływa na organizm bardziej długofalowo, niż mogłoby się wydawać. Nie wystarczy pozbyć się stanowiących widoczny dowód "występku" dodatkowych kilogramów. Podczas, wydawałoby się, krótkiego epizodu opychania dochodzi bowiem do zmiany masy tłuszczowej ciała, przez co problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi ciągną się nawet ponad 2 lata (Nutrition and Metabolism).


Nie trzeba chodzić na siłownię, wystarczy dojeżdżać rowerem do pracy

3 listopada 2017, 13:00

Dojazdy rowerem do pracy są równie skuteczną metodą odchudzania, co ćwiczenia w czasie wolnym.


Fruktoza prowadzi do tycia i spadku aktywności fizycznej

2 czerwca 2015, 08:38

Amerykańskie badanie wykazało, w przypadku równokalorycznych diet, gdzie glukoza i fruktoza zapewniają identyczny odsetek kalorii, drugi z cukrów prostych prowadzi do znaczącego przyrostu wagi, braku aktywności i odkładania tłuszczu.


Brunatny tłuszcz odpowiada za wyniszczenie nowotworowe

18 lipca 2014, 12:14

Wyniszczenie w chorobie nowotworowej nazywa się zespołem kacheksja-anoreksja i szacuje się, że stanowi on bezpośrednią przyczynę ok. 20% zgonów. Najnowsze badania Erwina Wagnera z Hiszpańskiego Narodowego Centrum Badań nad Nowotworami w Madrycie pokazują, że przyczyną tego zjawiska jest przemiana białej tkanki tłuszczowej w brunatną.


Wiadomo, jak działa hormon uwalniany w czasie ruchu

5 października 2016, 11:18

Naukowcy wykazali, w jaki sposób iryzyna, hormon wydzielany m.in. przez mięśnie szkieletowe w czasie aktywności fizycznej, indukuje proces konwersji białych adipocytów w beżową tkankę tłuszczową i hamuje tworzenie białej tkanki tłuszczowej.


Znaleziono sposób na przekształcenie złego tłuszczu w dobry

21 września 2017, 13:31

Dobry tłuszcz (brunatny) pomaga spalać kalorie, natomiast "zły" (biały) przyczynia się do ich magazynowania. Ostatnio zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis opracował metodę przekształcania, przynajmniej u myszy, białej tkanki tłuszczowej w brunatną.


Równanie Einsteina nie zawsze jest prawdziwe?

10 stycznia 2013, 10:23

Fizyk z University of Arizona, Andrei Lebed, wywołał poruszenie wśród specjalistów ogłaszając, że równanie E=mc2 nie zawsze jest prawdziwe. Swoją obrazoburczą hipotezę wygłosił latem ubiegłego roku podczas Marcel Grossman Meeting. To odbywająca się co trzy lata międzynarodowa konferencja dotycząca teoretycznej i eksperymentalnej strony ogólnej teorii względności oraz teorii dotyczących astrofizyki i efektów relatywistycznych


Precyzyjne ważenie elektronu

20 lutego 2014, 14:35

Niemieccy naukowcy poinformowali o dokonaniu najdokładniejszych pomiarów masy elektronu. Zespół Svena Sturma z Instytutu Fizyki Jądrowej im. Maksa Plancka w Heidelbergu wykorzystał podczas pomiarów pułapkę Penninga


© law_kevenlicencja: Creative Commons

Ptaki, dinozaury i tkanka tłuszczowa

24 kwietnia 2008, 10:32

Naukowcy z New York Medical College odkryli, dlaczego ptaki, w przeciwieństwie do ssaków, nie są w stanie wydajnie wytwarzać ciepła w tkance tłuszczowej. Być może odkrycie to nie byłoby tak pasjonujące gdyby nie fakt, że przyczyna tego zjawiska może być zarazem jednym z powodów... wyginięcia dinozaurów.