Migdałowe prebiotyki
1 lipca 2008, 08:12Jak wykazały najnowsze badania brytyjskiego Institute of Food Research, migdały sprzyjają zdrowiu układu pokarmowego, zwiększając liczebność korzystnych bakterii. Eksperyment sfinansowała firma Almond Board z Kalifornii (Applied and Environmental Microbiology).
Migdały zwiększają poziom i poprawiają działanie dobrego cholesterolu HDL
14 sierpnia 2017, 10:45Regularne jedzenie migdałów zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawia jego działanie.
Garść migdałów pozytywnie wpływa na zdrowie mikrobiomu jelit
24 października 2022, 09:48W skład mikrobiomu jelit wchodzą tysiące gatunków mikroorganizmów. Odgrywają one kluczową rolę dla naszego zdrowia, ich wpływ wykracza daleko poza układ trawienny. Stan mikrobiomu decyduje m.in. o naszym układzie odpornościowym, ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Wciąż trwają badania nad wpływem poszczególnych pokarmów na mikroorganizmy zamieszkujące nasze jelita. Naukowcy z King's College London donieśli właśnie o pozytywnym wpływie migdałów na stan mikrobiomu.
Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu
5 grudnia 2017, 06:12Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
Makadamia na serce
1 maja 2007, 08:58Orzechy makadamii powinny zostać włączone do diety polecanej pacjentom z chorobami sercowo-naczyniowymi i osobom z grupy ryzyka.
Wycięcie migdałów nie eliminuje moczenia
5 listopada 2010, 12:57Usunięcie migdałków podniebiennych – tonsillektomia - u dzieci nie pomaga w zahamowaniu moczenia nocnego (Journal of Urology).
Lody, które zmieniają kolor
28 lipca 2014, 12:55Manuel Linares stworzył lody Xamaleón, które topiąc się, wolno zmieniają kolor.
Orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych
7 lutego 2017, 11:55Żywieniowcy z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie wykazali, że orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych.
Bez magnezu ani rusz...
27 lutego 2018, 06:09Przy niedostatecznych stężeniach magnezu witamina D nie może być metabolizowana.
Ludzkość czeka przymusowa zmiana diety?
17 stycznia 2019, 12:04Prestiżowy The Lancet publikuje wyniki badań, z których dowiadujemy się, że konieczna jest radykalna zmiana diety i sposobu produkcji żywności, jeśli chcemy uniknąć milionów zgonów i katastrofalnego zniszczenia planety. Zmiana musi być naprawdę znacząca. Zdaniem ponad 30 badaczy ludzkość powinna zjadać o połowę mniej cukru i czerwonego mięsa i dwukrotnie więcej warzyw, owoców oraz orzechów.