W trudnych warunkach bakterie mikroflory jelit zaczynają współpracować

3 czerwca 2015, 13:09

Gdy środowisko się zmienia, np. zaczyna brakować tlenu czy substancji odżywczych, bakterie mikroflory jelit, które normalnie konkurują lub się zwalczają, zaczynają współpracować. Produkują nawet substancje, które ułatwiają życie innym gatunkom. Społeczność odzyskuje równowagę i przystosowuje się do nowych warunków.



Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej

23 czerwca 2015, 12:52

Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.


Nie trzeba grupy, wystarczą pojedyncze bakterie z nieznanymi dotąd enzymami

23 marca 2017, 14:33

Nawet pojedyncze bakterie mikrobiomu jelit mogą rozkładać (depolimeryzować) najbardziej złożone węglowodany.


Pocałunek z 80 mln bakterii w tle

17 listopada 2014, 13:11

W czasie 10-sekundowego pocałunku dochodzi do przekazania 80 mln bakterii.


Bakterie z gałęzi zasilają drzewa

23 maja 2016, 12:54

Zespół prof. Sharon L. Doty z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w Seattle zademonstrował, że topole rosnące na nieprzyjaznym górskim terenie mają bakterie, które dostarczają koniecznych do wzrostu cennych składników odżywczych. Amerykanie zauważyli, że społeczności mikroorganizmów są bardzo zróżnicowane (próżno szukać takich samych nawet w sadzonkach rosnących obok siebie).


Mikrobiom wytwarza ze składników wyciągu z granatu związki chroniące przed alzheimerem

10 grudnia 2015, 11:49

Poszukując w wyciągu z granatów związku lub związków, które chronią przed rozwojem choroby Alzheimera (ChA), amerykańscy naukowcy odkryli, że mogą nimi być urolityny, wytwarzane z polifenoli przez bakterie mikrobiomu jelitowego.


Działanie środków przeciwbólowych zależy od mikrobiomu

5 stycznia 2016, 12:37

Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) zmieniają skład mikrobiomu jelitowego, co wpływa na sposób ich metabolizowania i ograniczenie skuteczności.


Miało być jałowo, a nie jest...

6 czerwca 2016, 13:10

Naukowcy z Lineberger Comprehensive Cancer Center Uniwersytetu Północnej Karoliny odkryli bakterie w górnej części żeńskiego układu rozrodczego. Wcześniej sądzono, że jest to jałowe środowisko.


Krok bliżej do wyjaśnienia ochronnego wpływu wina na neurony

4 maja 2017, 12:51

Hiszpańscy naukowcy przybliżyli się nieco do wyjaśnienia, w jaki sposób wino chroni nasze neurony.


Prebiotyki pomagają radzić sobie ze stresem

13 lutego 2017, 14:21

Prebiotyki pomagają sobie radzić ze stresem.