Błędna percepcja kierowcy

5 lutego 2009, 13:47

Dennis Shaffer, profesor psychologii z Ohio State University, przeprowadził ciekawe badania, które z jednej strony mogą wyjaśniać, dlaczego kierowcy jeżdżą zbyt szybko, a z drugiej - są interesującym przykładem, w jaki sposób działa nasza percepcja wzrokowa.



Przez odśpiewanie 'Sto lat' tort lepiej smakuje

23 lipca 2013, 14:39

Urodziny obchodzi się według określonego schematu: goście śpiewają jubilatowi "Sto lat", a ten zdmuchując świeczki, często myśli o jakimś życzeniu. Najnowsze badania sugerują, że rytuał sprawia, że tort lepiej smakuje.


Postrzeganie po linii najmniejszego oporu

23 lutego 2017, 07:32

Wysiłek, który trzeba włożyć w zrobienie czegoś, wpływa na to, jak o tym myślimy. Naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL) wyjaśniają, że mamy tendencję, by rzeczy trudniejsze do osiągnięcia postrzegać jako mniej pociągające.


Gdy ciało migdałowate przejmuje kontrolę nad korą słuchową...

15 października 2012, 12:05

Czemu niektóre dźwięki wydają nam się tak nieprzyjemne? Naukowcy ujawniają, że chodzi o wzmożoną komunikację na linii kora słuchowa-ciało migdałowate (to ostatnie odpowiada za przetwarzanie emocji).


Kto wierzy w duży wpływ stresu na własne zdrowie, jest bardziej zagrożony zawałem

8 lipca 2013, 13:51

Ludzie, którzy sądzą, że stres niekorzystnie wpływa na ich zdrowie, są w większym stopniu zagrożeni zawałem serca.


Sen urealnia postrzeganie kolorów

9 czerwca 2010, 14:25

W czasie dnia przestajemy adekwatnie postrzegać kolory. Na szczęście sen odnawia percepcję barw.


Im straszniejszy, tym większy

23 lutego 2012, 12:41

Im bardziej dany człowiek boi się pająków, tym większe mu się one wydają. Psycholodzy tłumaczą, że wpływ fobii na percepcję obiektów, których ludzie się lękają, powoduje, że strach się utrzymuje (Journal of Anxiety Disorders).


Starzenie spowalnia postrzeganie upadków

11 października 2017, 12:56

Starzenie spowalnia postrzeganie upadków. Badania wykazały, że by zorientować się, że upadają, seniorzy potrzebują 2-krotnie więcej czasu niż młodzi ludzie. To opóźnienie zwiększa ryzyko poważnych urazów.


Bardziej słone z mniejszą ilością soli

11 lutego 2011, 16:29

W kulturze zachodniej spożywamy za dużo soli, nie mając często nawet świadomości, że zagrażamy w ten sposób swojemu zdrowiu. Warto wspomnieć choćby o nadciśnieniu oraz podwyższonym ryzyku chorób sercowo-naczyniowych. Najprostszym rozwiązaniem wydaje się ograniczenie ilości soli w pokarmach, ale nie wszyscy je wdrażają, stąd pomysły, by opracować zdrowe substytuty soli albo zastosować substancje, które sprawią, że mniejsza ilość soli wyda się nam bardziej słona.


Ultradźwięki poprawiają ludzką percepcję czuciową

14 stycznia 2014, 08:46

Naukowcy z Virginia Tech Carilion Research Institute zademonstrowali, że stymulacja ultradźwiękowa części kory odpowiedzialnej za przetwarzanie bodźców dotykowych z dłoni poprawia wyniki osiągane w różnicowaniu czuciowym.