Jedzenie z puszek źródłem bisfenolu A

23 listopada 2011, 08:51

Jedne z pierwszych badań dotyczących poziomu bisfenolu A w organizmach osób żywiących się puszkowaną żywnością wykazały, że wystarczy przez 5 kolejnych dni jeść zupę z puszki, by poziom BPA zwiększył się o 1200 procent



Czego doda ci Red Bull?

20 sierpnia 2008, 14:09

Jak donosi Times Online, Scott Willoughby z University of Adelaide, ostrzega przed spożywaniem Red Bulla. Badania przeprowadzone na 30 studentach w wieku 20-24 lat wykazały, że po wypiciu zaledwie jednej 250-mililitrowej puszki napoju wzrasta lepkość krwi, co zwiększa ryzyko tworzenia się skrzepów.


Co ogrzewa zimne piwo?

29 kwietnia 2013, 08:49

Podczas nadchodzącego lata ponownie będziemy zastanawiali się, dlaczego zimny napój tak szybko się ogrzewa i co zrobić, by zachował niższą temperaturę na dłużej. Problem ten rozwiązali... klimatolodzy z Univeristy of Washington


Przenośny symulator chirurgiczny z puszki po słodyczach

4 listopada 2013, 11:08

Abdullrazak Hossien, specjalista ds. badań klinicznych z Morriston Hospital w Swansea, został nagrodzony za symulator operowania aorty wstępującej, którego stworzenie kosztowało go 95 pensów. Pomysłowy wynalazca wykorzystał puszkę po słodyczach. Teraz jego urządzenie będzie produkowane na większą skalę, by mogli z niego korzystać stażyści i chirurdzy z całego świata.


Samoobsługowa księgarnia wystawia uczciwość Chińczyków na próbę

30 lipca 2015, 11:47

W Nankinie przy ulicy Xinjiekou działa nietypowa księgarnia pod chmurką. Nie ma w niej kasjerów ani nikogo innego z obsługi, a klienci płacą za towar, ile uznają za słuszne. Pieniądze wrzuca się do puszki.


Napój energetyzujący - zagrożenie dla serca

2 lutego 2010, 10:59

Australijscy naukowcy twierdzą, że wypicie jednego (!) napoju energetyzującego może znacznie podnieść ciśnienie krwi u zdrowego człowieka. Badacze z Uniwersytetu w Adelajdzie i Royal Adelaide Hospital wykazali również, że tego typu drinki zwiększają lepkość krwi oraz zaburzają funkcję naczyń krwionośnych (American Journal of Medicine).


Sztuczna nerka z mikrochipowymi filtrami

16 lutego 2016, 11:35

William H. Fissell IV, nefrolog z Centrum Medycznego Vanderbilt University, buduje sztuczną nerkę z mikrochipowymi filtrami i żywymi komórkami. Urządzenie ma być zasilane przez serce pacjenta.


Skaner rozpoznaje towary bez kodu

13 marca 2012, 13:04

Toshiba wyprodukowała skaner sklepowy, który nie wymaga kodów kreskowych. Urządzenie ma wbudowaną kamerę, co umożliwia automatyczną identyfikację towarów, w tym sprawiających trudności warzyw i owoców. Ogranicza to udział kasjera i przyspiesza cały proces.


Wielki sukces puszkowanego pekińskiego smogu

27 października 2016, 13:48

Pamiętając, jak dużą popularnością cieszyło się w Chinach puszkowane czyste powietrze z różnych państw, np. Francji, Kanady czy Australii, Dominic Johnson-Hill, urodzony w Wielkiej Brytanii właściciel pekińskiego sklepu z pamiątkami Plastered 8, postanowił postąpić tak samo z zanieczyszczonym powietrzem ze stolicy Chin. Jak pomyślał, tak zrobił i odniósł wielki sukces.


Guinness nurkuje

30 maja 2012, 09:38

Guinness otworzył pierwszy na świecie podwodny bar. Browar postanowił w ten sposób upamiętnić 250-lecie swojego istnienia. Ponieważ firmę założono w 1759 r., rocznicę świętowano z 3-letnim poślizgiem. Nie wydaje się jednak, by komukolwiek to przeszkadzało.