Suplementacja witaminą D nie zwiększa ryzyka kamicy nerkowej

18 października 2013, 15:10

Suplementacja witaminą D nie zwiększa ryzyka kamieni nerkowych - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.



Witamina E zmniejsza ryzyko zgonu

23 listopada 2006, 11:53

Obszerne badania wykazały, że u palących mężczyzn w średnim wieku witamina E może zapobiegać zgonom z powodu nowotworów i chorób serca.


Witamina D wspomaga gojenie oparzeń

6 listopada 2017, 13:10

U ludzi z ciężkimi oparzeniami, którzy mają wyższe poziomy witaminy D, gojenie przebiega szybciej.


Suplement wydłużający życie

28 lutego 2014, 16:39

Aktywowanie białka zwanego sirtuiną 1 (SIRT1) wydłuża u myszy życie, opóźnia początek związanych z wiekiem chorób metabolicznych i poprawia ogólny stan zdrowia.


Leucyna na stan przedcukrzycowy?

6 lipca 2011, 12:53

Najnowsze studium naukowców z Joslin Diabetes Center wykazało, że uwzględnienie w diecie aminokwasu leucyny może pomóc osobom ze stanem przedcukrzycowym lub zespołem metabolicznym.


Ocet chroni przed wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego

11 lutego 2016, 13:28

Naukowcy z Chin odkryli, że hamując stan zapalny i apoptozę, ocet chroni przed wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.


Przyczyna czy efekt?

15 października 2008, 00:41

Większość pacjentów cierpiących na chorobę Parkinsona posiada w swojej krwi zbyt małe ilości witaminy D - informują naukowcy z Emory University School of Medicine. Czy zjawisko to jest przyczyną, czy efektem schorzenia?


Duże dawki witaminy D w ciąży zapobiegają dziecięcej astmie

29 maja 2017, 13:48

Suplementacja witaminą D w ciąży może zapobiegać dziecięcej astmie.


Ciąża

Kwas foliowy na wyższą inteligencję emocjonalną

10 maja 2017, 08:00

Kobiety zażywające kwas foliowy przez całą ciążę sprzyjają przyszłemu rozwojowi psychologicznemu swoich dzieci, w tym wyższej inteligencji emocjonalnej.


Dietetyczny tandem na urazy rdzenia

27 czerwca 2012, 13:18

Kwas dokozaheksaenowy (DHA), wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, i kurkumina, składnik przyprawy curry, pomagają zachować zdolność chodzenia po mikrourazach rdzenia kręgowego. Eksperymenty prowadzono na szczurach, które stanowiły model mielopatii szyjnej.