Osobowość różnicuje wpływ rozmiarów naczynia na wielkość porcji

27 listopada 2013, 11:21

Wzrastająca wielkość naczynia czy talerza inaczej wpływa na dzieci ekstra- oraz introwertywne.



Inny kolor - koniec jedzenia

23 maja 2012, 10:22

Nowy sposób na przejadanie się? Jadalne znaki stopu. Brian Wansink z Uniwersytetu Cornella wpadł na pomysł, by w przypadku chipsów zapakowanych w tubę zaznaczyć wielkość porcji za pomocą chipsów w kolorze czerwonym. Miały one działać jak podświadomy sygnał, że należy się zatrzymać.


Lustereczko, podwój przecie...

7 września 2017, 07:55

Ilość spożywanego pokarmu można kontrolować, zwracając uwagę na wielkość porcji. Para brytyjskich projektantów wymyśliła więc zastawę naczyń i sztućców Half/Full, która dzięki zastosowaniu luster mami oczy, że jedzenia jest więcej niż w rzeczywistości.


Coraz obfitsza Ostatnia Wieczerza

23 marca 2010, 14:11

Gdy akademicy z Uniwersytetu Cornella prześledzili na 52 obrazach namalowanych w ciągu tysiąca ubiegłych lat wielkość porcji i talerzy używanych przez Chrystusa i apostołów podczas Ostatniej Wieczerzy, okazało się, że wzrastały one z biegiem czasu (International Journal of Obesity).


Deserowy poprawiacz nastroju

14 września 2007, 10:45

Doktor Whippy to nietypowy automat do lodów włoskich. Maszyna umie odczytać nastrój klienta i dopasowuje do niego wielkość porcji. Zaprojektował ją Demitrios Kargotis. Przedsięwzięcie sfinansowano po części z funduszy Royal College of Art.  


Książkowa otyłość

20 lutego 2009, 00:40

Kogo, oprócz gospodyni domowej, może interesować zawartość książki kucharskiej?


Większym widelcem zjemy mniej

15 lipca 2011, 13:34

Większe kęsy, czyli np. korzystanie z większych sztućców, powodują, że ludzie zjadają mniej (Journal of Consumer Research).


Zapachowa kontrola wielkości porcji

27 marca 2012, 07:33

Silne aromaty powodują, że ludzie jedzą mniejsze kęsy potrawy. Autorzy badania, które ukazało się w piśmie Flavour, sugerują, że zapachy będzie można wykorzystać do kontroli wielkości porcji.


Najlepiej jeść 10 porcji owoców i warzyw dziennie

23 lutego 2017, 13:10

Zjadanie ponad 5 porcji warzyw i owoców dziennie (najlepiej 10) daje olbrzymie korzyści, zmniejszając ryzyko zawału, udaru, nowotworów i wczesnego zgonu. Generalnie im więcej ich jest w naszej diecie, tym lepiej.


Porcja sera zdrowia doda

17 września 2014, 19:11

Nabiał sprzyja zdrowiu metabolicznemu i zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych, takich jak otyłość czy cukrzyca typu 2.