© A. Belanilicencja: Creative Commons

Ostrożnie z witaminami!

17 kwietnia 2008, 10:14

Przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kopenhaskiego badania dowodzą, że niektóre składniki preparatów witaminowych mogą nie tylko nie wydłużać życia, ale nawet zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.



Dodatek tłuszczu do warzyw sprzyja wchłanianiu licznych mikroskładników

10 października 2017, 12:34

Dodanie do warzyw czy sałatki tłuszczu, np. oleju sojowego, sprzyja wchłanianiu 8 składników odżywczych, np. alfa- i beta-karotenu czy witaminy K.


U wielu osób z migrenami występują niedobory witamin

13 czerwca 2016, 11:08

Wysoki odsetek dzieci, nastolatków i młodych dorosłych z migrenami wydaje się cierpieć na łagodne niedobory witaminy D, B2 i ubichinonu (koenzymu Q).


Dieta bogata w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko raka trzustki

24 lipca 2012, 14:03

Zwiększone spożycie przeciwutleniających witamin C i E oraz selenu może obniżyć ryzyko rozwoju raka trzustki aż o 2/3.


Zdrowe wolne rodniki?

12 maja 2009, 13:23

Sądząc, że wolne rodniki przyczyniają się do procesów starzenia, większość z nas stara się je jakoś wyeliminować, np. zażywając suplementy z witaminami C i E. Okazuje się jednak, że ich przyjmowanie zmniejsza korzystne efekty aktywności fizycznej (Proceedings of the National Academy of Sciences).


Witaminy A i C pomagają wymazać pamięć komórkową

14 października 2016, 08:13

Wiadomo już, w jaki sposób witaminy A i C modyfikują epigenetyczną "pamięć" komórek. To bardzo ważne dla medycyny regeneracyjnej i reprogramowania jednych komórek w drugie.


Suplementy przeciwdziałają skutkom treningu wytrzymałościowego

3 lutego 2014, 12:07

Przygotowując się do sprawdzianów wytrzymałościowych, np. maratonów, powinno się unikać zażywania pewnych witamin i suplementów. Jak twierdzą autorzy raportu z Journal of Physiology, witaminy C i E mogą tłumić reakcję mięśni na ćwiczenia.


Witamina E kontra nowotwory

27 marca 2013, 13:30

Udało się potwierdzić antynowotworowe właściwości witaminy E. Liczne badania na zwierzętach sugerowały, że witamina E zapobiega rozwojowi nowotworów, jednak nie uzyskano takich samych wyników w przypadku ludzi. Teraz naukowcy z Ohio State University (OSU) opisali mechanizm dobroczynnego działania witaminy


Cząsteczka witaminy D3

Witamina D sprzyja odchudzaniu?

14 czerwca 2009, 18:30

Wysokie stężenie witaminy D w osoczu krwi może zwiększać skuteczność diet odchudzających - uważają naukowcy z University of Minnesota.


Potrzebujemy więcej witaminy D?

28 maja 2008, 20:16

Naukowcy z Bejrutu w Libanie donoszą, że dzieci i nastolatkowie mogą potrzebować aż do dziesięciu razy więcej witaminy D (kalcyferolu), niż sugerują obowiązujące obecnie normy. Jest to pierwsze badanie kliniczne tak dobrze dokumentujące ten fakt.