Zimą tyjemy, bo jest za mało słońca?

12 stycznia 2018, 12:27

Odkryto kolejny powód, poza produkcją witaminy D, by korzystać ze słońca. Naukowcy z Uniwersytetu Alberty zauważyli, że pod wpływem świata niebieskiego kurczą się zlokalizowane pod skórą komórki tłuszczowe.



Witamina C skraca leczenie gruźlicy

5 stycznia 2018, 13:54

Badania na myszach i hodowlach tkankowych pokazują, że podawanie z lekami na gruźlicę witaminy C skraca czas potrzebny na wyeliminowanie prątków Mycobacterium tuberculosis.


Banany z jadalną, bardzo zdrową, skórką

5 stycznia 2018, 07:07

Rolnicy z Okoyamy wyhodowali banany z jadalną skórką. Skórka tych owoców (Mongee Banana) nie smakuje szczególnie dobrze, ale jest znacznie cieńsza i mniej gorzka niż w zwykłych bananach.


Szybki test do wykrywania niedoborów witaminy A i żelaza

5 grudnia 2017, 17:19

Na Uniwersytecie Cornella powstał tani i szybki test paskowy do diagnozowania niedoborów witaminy A i żelaza. Przenośne urządzenie opisano na łamach PNAS.


Witamina D wspomaga gojenie oparzeń

6 listopada 2017, 13:10

U ludzi z ciężkimi oparzeniami, którzy mają wyższe poziomy witaminy D, gojenie przebiega szybciej.


Arctic Apple - jabłko, które nie brązowieje po uszkodzeniu

24 października 2017, 07:33

Arctic Apples to 1. na świecie jabłka, które nie brązowieją po przecięciu czy obiciu. Powstały w laboratoriach kanadyjskiej firmy Okanagan Specialty Fruits. Można je kupić w wybranych sklepach.


Dodatek tłuszczu do warzyw sprzyja wchłanianiu licznych mikroskładników

10 października 2017, 12:34

Dodanie do warzyw czy sałatki tłuszczu, np. oleju sojowego, sprzyja wchłanianiu 8 składników odżywczych, np. alfa- i beta-karotenu czy witaminy K.


Wielkie osiągnięcie ludzkości zaszkodziło kobietom i dzieciom

19 września 2017, 06:58

Przejście z gospodarki łowiecko-zbierackiej do rolniczej to jedno z największych i najważniejszych osiągnięć ludzkości. Jednak najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z nowozelandzkiego University of Otago i chilijskiego Universidad de Tarapacá dowodzą, że zmiana ta negatywnie odbiła się na zdrowiu kobiet i noworodków zamieszkujących pustynię Atacama


Butelka (nie tylko) soku na zdrowie

6 września 2017, 12:37

Prozdrowotny cydr albo wino? Czemu nie! Wprawdzie to soki, koktajle i przeciery zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych, ale bogactwo wartościowych związków możemy czerpać również z innych produktów, do których dodawane są warzywa i owoce.


Migdały zwiększają poziom i poprawiają działanie dobrego cholesterolu HDL

14 sierpnia 2017, 12:45

Regularne jedzenie migdałów zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawia jego działanie.