Ekspozycja na UVB zmniejsza ryzyko krótkowzroczności

5 grudnia 2016, 12:04

Większa ekspozycja na promieniowanie UVB, zwłaszcza w młodym wieku, zmniejsza ryzyko krótkowzroczności (miopii).



Witamina D może zmniejszyć wagę, działając na mózg

24 czerwca 2014, 14:08

Witamina D wpływa na wagę i kontrolę poziomu glukozy, oddziałując na podwzgórze.


U wielu osób z migrenami występują niedobory witamin

13 czerwca 2016, 11:08

Wysoki odsetek dzieci, nastolatków i młodych dorosłych z migrenami wydaje się cierpieć na łagodne niedobory witaminy D, B2 i ubichinonu (koenzymu Q).


Wysoka witamina D zwiększa szanse na przeżycie chorych z rakiem piersi

7 marca 2014, 13:48

Pacjentki z rakiem piersi z wysokimi poziomami witaminy D we krwi 2-krotnie częściej przeżywają chorobę niż kobiety z niskimi jej stężeniami.


Dodatek tłuszczu do warzyw sprzyja wchłanianiu licznych mikroskładników

10 października 2017, 12:34

Dodanie do warzyw czy sałatki tłuszczu, np. oleju sojowego, sprzyja wchłanianiu 8 składników odżywczych, np. alfa- i beta-karotenu czy witaminy K.


Przenośne urządzenie do oceny stopnia uszkodzenia oka

9 grudnia 2015, 14:05

Na Uniwersytecie Illinois powstaje przenośne urządzenie do oceny stopnia uszkodzenia oka OcuCheck. Mierzy ono poziom witaminy C w płynie, który pokrywa lub wycieka z oka.


Witamina C skraca leczenie gruźlicy

5 stycznia 2018, 13:54

Badania na myszach i hodowlach tkankowych pokazują, że podawanie z lekami na gruźlicę witaminy C skraca czas potrzebny na wyeliminowanie prątków Mycobacterium tuberculosis.


Suplementacja witaminą D nie zwiększa ryzyka kamicy nerkowej

18 października 2013, 15:10

Suplementacja witaminą D nie zwiększa ryzyka kamieni nerkowych - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.


© Ellen Levy Finch, GNU FDL

Witamina C nie chroni przed przeziębieniem

18 lipca 2007, 14:08

Australijsko-fiński zespół naukowców obala kolejny popularny mit. Tym razem dotyczy on, rzekomych jak się okazuje, właściwości witaminy C.


Pigułki

Witamina B6 zmniejsza ryzyko raka płuc

16 czerwca 2010, 19:12

Szeroko zakrojone badania obejmujące setki tysięcy ochotników wskazują na nowe metody zapobiegania rakowi płuc: witaminę B6 i powszechny aminokwas: metioninę. Metoda ta jest skuteczna zarówno wobec palących, jak i niepalących.