Neutralizują i leczą

23 stycznia 2017, 14:15

Na łamach Angewandte Chemie opisano nową metodę leczenia chorób żołądka za pomocą mikrosilników protonowych. Uwalniają one leki przy konkretnych wartościach pH.


Pewne insektycydy naśladują melatoninę i zwiększają ryzyko cukrzycy

20 stycznia 2017, 14:48

Wystawienie na oddziaływanie insektycydów, które wiążą się z zarządzającymi zegarem biologicznym receptorami melatoninowymi, zwiększa ryzyko chorób metabolicznych, np. cukrzycy.


Siedzący tryb życia przyspiesza starzenie

19 stycznia 2017, 11:58

Siedzenie i mała aktywność fizyczna przyspieszają biologiczne starzenie.


Chorzy z zespołem metabolicznym potrzebują więcej witaminy E

19 stycznia 2017, 07:32

Chorzy z zespołem metabolicznym potrzebują większych ilości witaminy E.


Czili

Pikantne jedzenie wydłuża życie?

16 stycznia 2017, 12:21

Jedzenie czerwonych papryczek chili wiąże się 13% spadkiem śmiertelności całkowitej, głównie zgonów wskutek chorób serca i udaru.


Już 1 umiarkowany trening działa przeciwzapalnie

13 stycznia 2017, 13:53

Już jedna 20-minutowa sesja ćwiczeń o umiarkowanej intensywności może działać przeciwzapalnie.


Mikrobiom z koszem

12 stycznia 2017, 12:50

Za pomocą rentgenografii strukturalnej zobrazowano 2-elementowy kompleks, który umożliwia wielu bakteriom mikrobiomu jelitowego wychwytywanie składników odżywczych. Wg naukowców z Uniwersytetu w Newcastle, przypomina on pedałowy kosz na śmieci.


Nie taki wyrostek niepotrzebny

11 stycznia 2017, 12:19

Uważany kiedyś za narząd szczątkowy wyrostek robaczkowy (uwypuklenie jelita ślepego) spełnia ważną rolę - stanowi rezerwuar dobroczynnych bakterii.


Orzechy należy podawać już kilkumiesięcznym dzieciom

9 stycznia 2017, 14:40

Amerykański Narodowy Instytut Alergii i Chorób Zakaźnych (NIAID) wydał nowe zalecenia dotyczące alergii pokarmowych. Znalazły się tam porady, które całkowicie przeczą dotychczasowemu stanowisku ekspertów. NIAID wzywa rodziców, by podawali orzechy już 4-miesięcznym dzieciom


Długotrwały wpływ diety śródziemnomorskiej na mózg

9 stycznia 2017, 12:54

Starsi ludzie, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej, zachowują większą objętość mózgu niż seniorzy podchodzący do diety mniej restrykcyjnie.