Picie czerwonego wina przed paleniem zapobiega uszkodzeniu naczyń

16 listopada 2016, 07:36

Wypicie 1-2 kieliszków wina przed wypaleniem papierosa może przeciwdziałać krótkotrwałemu negatywnemu wpływowi palenia na naczynia krwionośne.


Cząsteczki z telefonu pozwalają stworzyć profil stylu życia

15 listopada 2016, 14:00

Cząsteczki znajdowane na telefonach komórkowych ujawniają wiele szczegółów na temat stylu życia i stanu zdrowia właściciela, np. zażywanych leków i preferencji kulinarnych.


Bakteria ze skóry chroni przed chorobami?

14 listopada 2016, 12:39

Rolf Lood z Uniwersytetu w Lund wykazał, że 2. pod względem liczebności bakterie ludzkiej skóry - Propionibacterium acnes - uwalniają białko, które chroni nas przed reaktywnymi formami tlenu (RFT).


Emulgatory sprzyjają rakowi jelita grubego

9 listopada 2016, 08:00

Emulgatory, które mają nadać żywności odpowiednią teksturę i wydłużyć czas jej przydatności do spożycia, zmieniają skład mikrobiomu w sposób sprzyjający stanowi zapalnemu i rakowi jelita grubego.


Nagromadzenie ceramidów zwiększa ryzyko cukrzycy

8 listopada 2016, 13:18

Udało się wyjaśnić, czemu ktoś szczupły może chorować na cukrzycę typu 2., a osoba otyła pozostaje zdrowa. Kluczem do rozwiązania zagadki jest nagromadzenie metabolitów tłuszczów - ceramidów.


150 mutacji rocznie przez palenie tytoniu

7 listopada 2016, 07:02

Każdy rok palenia po 1 paczce papierosów dziennie oznacza pojawienie się średnio 150 mutacji w DNA każdej komórki płuc. Naukowcy z Wellcome Trust Sanger Institute i Los Alamos National Laboratory dostarczyli bezpośrednich dowodów pomiędzy liczbą wypalanych papierosów a liczbą mutacji w DNA guza nowotworowego


Olej rzepakowy zmniejsza otyłość brzuszną

3 listopada 2016, 12:43

Uwzględnienie oleju rzepakowego w diecie może pomóc w pozbyciu się części tłuszczu brzusznego już w 4 tygodnie.


Tłusty posiłek prowadzi do przebudowy komórek jelita

3 listopada 2016, 07:57

Budujące nabłonek błony śluzowej jelita cienkiego enterocyty przebudowują w odpowiedzi na tłusty posiłek niektóre swoje organelle.


Stymulacja przezczaszkowa sprawia, że ćwiczenia nóg wydają się lżejsze

2 listopada 2016, 14:29

Przezczaszkowa stymulacja prądem stałym (ang. Transcranial Direct Current Stimulation, tDCS) sprawia, że gimnastyka nóg wydaje się łatwiejsza.


Prozdrowotne lody na poprawę osiągów

31 października 2016, 20:32

Włoski kardiolog Valerio Sanguigni stworzył i opatentował lody o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych, w tym poprawiające osiągi sportowe.