Olej rzepakowy zmniejsza otyłość brzuszną

3 listopada 2016, 12:43

Uwzględnienie oleju rzepakowego w diecie może pomóc w pozbyciu się części tłuszczu brzusznego już w 4 tygodnie.


Tłusty posiłek prowadzi do przebudowy komórek jelita

3 listopada 2016, 07:57

Budujące nabłonek błony śluzowej jelita cienkiego enterocyty przebudowują w odpowiedzi na tłusty posiłek niektóre swoje organelle.


Stymulacja przezczaszkowa sprawia, że ćwiczenia nóg wydają się lżejsze

2 listopada 2016, 14:29

Przezczaszkowa stymulacja prądem stałym (ang. Transcranial Direct Current Stimulation, tDCS) sprawia, że gimnastyka nóg wydaje się łatwiejsza.


Prozdrowotne lody na poprawę osiągów

31 października 2016, 20:32

Włoski kardiolog Valerio Sanguigni stworzył i opatentował lody o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych, w tym poprawiające osiągi sportowe.


Powietrze zabija setki tysięcy dzieci

31 października 2016, 13:05

Z najnowszego raportu UNICEF-u dowiadujemy się, że około 2 miliardów dzieci na świecie oddycha nadmiernie zanieczyszczonym powietrzem. Co trzecie z nich mieszka w północnych Indiach i sąsiadujących krajach


Niedobór snu prowadzi do zmian w mikrobiomie

26 października 2016, 13:21

Utrata snu prowadzi do zmian mikrobiomu jelit.


Brunatny tłuszcz wpływa na metabolizm tłuszczów i cukrów

21 października 2016, 08:02

Brunatna tkanka tłuszczowa (ang. brown adipose tissue, BAT) uwalnia czynniki sygnalizacyjne uruchamiające metabolizm tłuszczów i cukrów.


Matki z nadwagą ryzykują zdrowie własnych dzieci

18 października 2016, 13:45

Kobiety z nadwagą z większym prawdopodobieństwem wydają na świat dzieci, które są biologiczne starsze od dzieci kobiet o normalnej wadze. To zaś oznacza, że dzieci kobiet z nadwagą są bardziej narażone na ryzyko rozwoju chronicznych chorób.


Wyższe BMI = gorsze funkcjonowanie poznawcze

18 października 2016, 12:50

Naukowcy z Uniwersytetu Arizony odkryli, że wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) negatywnie wpływa na funkcjonowanie poznawcze starszych dorosłych. Powodem jest stan zapalny.


Białka z pszenicy wywołują stany zapalne

18 października 2016, 11:38

Zawarte w pszenicy proteiny nie tylko przyczyniają się do niezwiązanej z celiakią wrażliwości na gluten, ale również biorą udział w tworzeniu stanów zapalnych w wielu chorobach chronicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, astma czy reumatoidalne zapalenie stawów.