Zwyczaje żywieniowe wpływają na ochronę skóry przed słońcem

16 sierpnia 2017, 12:28

Odkrycia amerykańskich naukowców sugerują, że ludzie, którzy chcą się opalać, powinni unikać podjadania późną porą. W innym razie mogą być bardziej podatni np. na oparzenia słoneczne.


Migdały zwiększają poziom i poprawiają działanie dobrego cholesterolu HDL

14 sierpnia 2017, 12:45

Regularne jedzenie migdałów zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawia jego działanie.


We współpracy prozdrowotna siła

11 sierpnia 2017, 12:47

Żmudne badania pokazały, w jaki dokładnie sposób błonnik pokarmowy pozwala zachować zdrowie jelit.


Mango na nieswoiste zapalenie jelit

4 sierpnia 2017, 07:23

Jedzenie mango korzystnie wpływa na stan zdrowia ludzi z nieswoistym zapaleniem jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD).


Aedes aegypti

Sposób z Politechniki Gdańskiej na oparzenia słoneczne

1 sierpnia 2017, 13:43

Do polskich sklepów trafił w tym roku środek łagodzący na oparzenia słoneczne, ugryzienia komarów i podrażnienia skóry po depilacji. A to m.in. dzięki temu, że wcześniej naukowcy z Politechniki Gdańskiej odkryli, jak pewien związek pozyskiwany ze skorupiaków rozpuszczać... w wodzie gazowanej.


Sztuczne światło z urządzeń cyfrowych pogarsza jakość snu

31 lipca 2017, 13:35

Niebieskie światło emitowane przez różne urządzenia, np. telewizory czy tablety, przyczynia się do większej częstości zaburzeń snu.


Zielona herbata łagodzi poznawcze skutki zachodniej diety

31 lipca 2017, 12:42

Galusan epigallokatechiny (EGCG), polifenol zielonej herbaty, łagodzi insulinooporność mózgu, neurozapalenie i niedomogi poznawcze wywołane wysokotłuszczową, obfitującą we fruktozę dietą (ang. high-fat and high-fructose, HFFD).


Warstwa DNA chroni skórę przed ultrafioletem

31 lipca 2017, 11:06

Nałożona na skórę warstwa krystalicznego DNA nie tylko chroni tym lepiej, im dłużej jest wystawiona na działanie słońca, ale także zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie – informuje pismo „Scientific Reports”.


Alkohol chroni przed cukrzycą

31 lipca 2017, 10:45

Z opublikowanych w piśmie Diabetologia wyników badań przeprowadzonych przez duńskich naukowców dowiadujemy się, że alkohol... chroni przed cukrzycą typu 2. Osoby, które spożywają go 3-4 razy w tygodniu są narażone na mniejsze ryzyko rozwoju choroby niż osoby, które nigdy alkoholu nie piły


Długa droga od składnika oliwy po kontrolę głodu

28 lipca 2017, 13:27

"Kuzyn" składnika oliwy i czosnku może zaburzyć szlak sygnałowy głodu.