Jedzenie o wcześniejszych porach sprzyja zdrowszemu profilowi metabolicznemu i niższej wadze

6 czerwca 2017, 13:48

Jedzenie późno przez dłuższy czas zwiększa wagę, poziomy insuliny i cholesterolu, a także negatywnie wpływa na metabolizm tłuszczów oraz markery hormonalne związane z chorobami serca, cukrzycą itp.


Składnik oliwy zapobiega guzom mózgu?

6 czerwca 2017, 13:12

Kwas oleinowy z oliwy może zapobiec rozwojowi nowotworu mózgu.


Anatomia mózgu

Mózg kurczy się w czasie snu

6 czerwca 2017, 06:28

Codziennie rano gdy się budzimy połączenia w naszym mózgu są słabsze niż wieczorem, gdy kładliśmy się spać. Prowadzone przez dekadę badania na myszach dowiodły, że podczas snu ich mózgi przechodzą proces masowego kurczenia się synaps. Proces ten robi miejsce dla nowych wspomnień i umiejętności, wypierając słabsze z nich.


Jednorazowy plaster wykrywa bezdech senny równie skutecznie, co badania laboratoryjne

5 czerwca 2017, 12:44

Testy kliniczne wykazały, że jednorazowy plaster diagnostyczny SomnaPatch skutecznie wykrywa obturacyjny bezdech senny o różnych natężeniach.


Picie herbaty zmienia ekspresję genów u kobiet

1 czerwca 2017, 07:11

Nie od dzisiaj wiadomo, że czynniki środowiskowe wpływają na ekspresję genów u człowieka. Mówimy wówczas o zmianach epigenetycznych. Naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali wykazali, że spożywanie herbaty prowadzi u kobiet do zmian epigenetycznych w genach związanych z nowotworami i metabolizmem estrogenu


Znany wskaźnik pH hamuje starzenie skóry w każdym wieku

31 maja 2017, 14:06

Badania prowadzone m.in. na hodowlach komórkowych pokazują, że znany jako wskaźnik pH błękit metylenowy może spowalniać lub odwracać objawy starzenia skóry w każdym wieku.


Kawa chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym

29 maja 2017, 15:12

Picie kawy chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym (ang. hepatocellular cancer, HCC).


Duże dawki witaminy D w ciąży zapobiegają dziecięcej astmie

29 maja 2017, 13:48

Suplementacja witaminą D w ciąży może zapobiegać dziecięcej astmie.


Czekolada zapobiega migotaniu przedsionków?

24 maja 2017, 15:01

Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków. Korelacja wydaje się najsilniejsza w przypadku 1 porcji (30 g) czekolady na tydzień dla kobiet i 2-6 (60-180 g) dla mężczyzn i oznacza ryzyko niższe o, odpowiednio, 21 i 23%.


Koper włoski łagodzi objawy menopauzy

23 maja 2017, 13:06

Fenkuł (Foeniculum vulgare Mill.), który korzystnie wpływa na trawienie, skutecznie zmniejsza także objawy towarzyszące przekwitaniu, w tym uderzenia gorąca, bezsenność, suchość pochwy czy niepokój. Nie powoduje przy tym poważniejszych skutków ubocznych.