Winogrona ograniczają szkody wyrządzane przez zespół metaboliczny

| Zdrowie/uroda
Jefferyâ„¢, CC

Spożycie winogron chroni przed uszkodzeniem narządów w przebiegu zespołu metabolicznego.

Badanie naukowców z University of Michigan ujawniło, że winogrona ograniczają stan zapalny i magazynowanie tłuszczu. Wydaje się, że dzieje się tak dzięki zawartości polifenoli.

Zespół doktora E. Mitchella Seymoura sprawdzał, jak wysokotłuszczowa dieta wpływa na serce, wątrobę, nerki i tkankę tłuszczową szczurów predysponowanych do otyłości. U zwierząt z grupy eksperymentalnej do menu na 3 miesiące dopisano liofilizowane białe, czerwone i czarne winogrona.

Amerykanie zauważyli, że po 90 dniach winogronowej diety znacząco spadły poziomy markerów stanu zapalnego (do największych zniżek doszło w wątrobie i brzusznej tkance tłuszczowej). Gdy porównano grupy kontrolną i eksperymentalną, okazało się, że w tej drugiej winogrona zmniejszyły otłuszczenie wątroby, nerek i brzucha. Co więcej, spożycie proszku nasiliło obronę antyoksydacyjną (zwłaszcza w nerkach i wątrobie).

winogrona polifenole zespół metaboliczny stres oksydacyjny stan zapalny E. Mitchell Seymour