Zagospodarowanie odpadów i pozyskanie białka w jednym
Jakub Dzamba z McGill University zaproponował pomysł, który stanowi rozwiązanie 2 problemów naraz. Hodowla świerszczy w specjalnych plastikowych pojemnikach zapewnia pokarm, a że owady żywią się tym, co normalnie trafiłoby na kompost, można w ten sposób zagospodarować część odpadów.
Dzamba zaprezentował swoją świerszczową farmę na montrealskiej Konferencji Innowacji Pokarmowych. Media donoszą, że pracował nad metodą 7 lat. Zdarzało się, że gdy wyjeżdżał gdzieś z żoną, po powrocie okazywało się, że świerszcze rozpierzchły się i skaczą po całym domu.
Wg Kanadyjczyka, hodowla świerszczy w pojemniku, który można ustawić np. w kuchni, zmieni nasz sposób pozyskiwania białka. Przed przygotowaniem posiłku owady należy umieścić (podobnie jak kraby) w zamrażalniku, a później ugotować.
Dzamba podkreśla, że nawet on miał początkowo opory przed "oporządzaniem" świerszczy. To wydaje się dziwne. [Normalnie] co chwilę zabijamy owady, ale kiedy się je hoduje i trzyma przez 2 miesiące na stole, bo tyle trwa pozyskanie kolejnej partii, wszystko się zmienia.
Obecnie Kanadyjczyk pracuje nad nowym modelem hodowli, który ma być gotowy do końca roku.
Komentarze (0)