Rekordowa Turcja
Turcja zostanie uwzględniona w najbliższym wydaniu Księgi rekordów Guinnessa, ponieważ jej przeciętny mieszkaniec zjada rocznie 200 kilogramów chleba (niektóre źródła wspominają nawet o 210 kg).
W Turcji działa 1091 młynów, ich wydajność waha się w granicach 36 mln ton. Większość wytwarzanej mąki przeznacza się na wypiek chleba (55%). Z reszty produkuje się makarony, "konfekcję", płaskie chlebki pita i in. Na jedną osobę przypada ok. 400 gramów chleba dziennie.
Były przedstawiciel Księgi w Turcji, profesor Orhan Kural, poinformował, że w 2007 roku jego kraj zostanie wymieniony tylko raz, ale w 2006 roku pobił rekordy w 6 kategoriach.
A oto inne "żywnościowe" rekordy nadchodzącego wydania (podane w kg na osobę):
mięso — Argentyna (56,3 kg);
piwo — Czechy (157 l);
jabłka — Mołdawia (79,9 kg);
mrożone mięso — Norwegia (35,5 kg);
ser — Grecja (27,5 kg);
wino — Luksemburg (79,5 l);
chrupki kukurydziane — Szwecja (10,4 kg);
miód — RPA (2 kg);
lody — Australia (16,6 l);
herbata — Irlandia (2,5 kg);
czekolada — Szwajcaria (11,5 kg).
Komentarze (0)