Dieta wegańska zmniejsza u cukrzyków ból neuropatyczny
Małe badanie pilotażowe pokazało, że przejście na dietę roślinną może u chorych z cukrzycą złagodzić ból neuropatyczny i zmniejszyć ryzyko utraty kończyny.
Najnowsze badanie bazowało na wcześniejszym studium, które wykazało, że dieta wegańska może być tak samo skuteczna w terapii cukrzycy, co leki. Zespół z Komitetu Lekarzy na Rzecz Odpowiedzialnej Medycyny (Physicians Committee for Responsible Medicine, PCRM) zebrał grupę 17 osób z nadwagą i neuropatią cukrzycową. Ochotnicy mieli przez 20 tygodni przestrzegać niskotłuszczowej diety z dużą ilością świeżych warzyw oraz produktów zawierających błonnik i węglowodany złożone, np. fasoli i pełnych ziaren. Naukowcy zalecili też suplementację witaminą B12, która wspomaga działanie nerwów, ale występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Okazało się, że w porównaniu do 17 dorosłych, którzy również zażywali witaminę B12, ale podtrzymywali swoją zwykłą (niewegańską) dietę, w grupie interwencyjnej odnotowano znaczące zelżenie bólu. Badania ujawniły również poprawę krążenia i funkcji nerwów, o chudnięciu (średnio o ok. 6 kg, 14 funtów) nie wspominając.
Jak podkreślają autorzy raportu z pisma Nutrition & Diabetes, wiele osób z grupy eksperymentalnej zauważyło poprawę glikemii i mogło zmniejszyć dawkę zażywanych leków.
Dywagujemy, że zwiększając insulinowrażliwość i poprawiając poziom cukru we krwi, dajemy swojemu organizmowi czas na naprawę uszkodzonych nerwów - opowiada Cameron Wells, dodając, że krew z wysokim stężeniem glukozy można opisać jako gęstą, niezdolną do dostarczania składników odżywczych do zakończeń nerwowych.
Sporo ludzi stosujących w studium wegańską dietę było zaskoczonych tempem utraty wagi i poprawy glikemii.
Należy jednak odnotować, że badacze nie potrafili stwierdzić, jaki składnik niskotłuszczowej, roślinnej diety odpowiadał za zaobserwowaną poprawę. Niewykluczone, że główną przyczyną korzystnych zmian w zakresie bólu neuropatycznego był sam spadek wagi.
Komentarze (2)
Użytkownik-7423, 26 maja 2015, 12:27
To ja podpowiem, ten składnik to DNA.
Dieta biologicznie odpowiednia, tutaj akurat wegańska, ale wcale taka być nie musi, dróg jest wiele, zmienia ekspresję genów w genomie i, voila, zdrowiejemy!
Arlic, 27 maja 2015, 21:37
Zmiany nawyków, zwłaszcza żywieniowych powodują zmiany ekspresji genów. Szkoda, że nie bierze się tego pod uwagę przy badaniach.
Poza tym jedni reagują na inną dietę lepiej a drudzy gorzej. Najgorzej jak się katują jakąś dietą ze względów ideologicznych.