Czerwona cebula - przeciwrakowy specyfik na talerzu
Kanadyjscy naukowcy odkryli, że zapobiegając rakowi jelita grubego, warto sięgnąć po czerwoną cebulę.
Naukowcy z Uniwersytetu w Guelph sprawdzali, jak 5 odmian cebuli z Ontario radzi sobie z komórkami nowotworami. Oceniano ich możliwości antyoksydacyjne i przeciwproliferacyjne.
Cebule rzadko postrzega się jako superpokarm, a tymczasem zawierają one jedne z najwyższych stężeń flawanolu kwercetyny. Co ważne, cebule z Ontario mają jej więcej niż cebule uprawiane w innych częściach świata.
Kanadyjczycy wykazali, że antocyjany czerwonej cebuli wspomagają "wymiatające" właściwości (aktywność przeciwutleniającą) cząsteczek kwercetyny. Antocyjany zapewniają owocom i warzywom kolor, ma więc sens, że ciemne czerwone cebule mają najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe - wyjaśnia Abdulmonem Murayyan.
W ramach eksperymentu naukowcy sprawiali, że komórki linii Caco-2 - komórki pochodzące z ludzkiego gruczolaka okrężnicy - wchodziły w bezpośredni kontakt z kwercetyną wyizolowaną z 5 odmian cebuli: Lasalle, Ruby Ring, Fortress, Stanley i Safrane. Odkryliśmy, że cebule są świetne w zabijaniu komórek rakowych. Oprócz tego, że aktywują szlaki apoptyczne, sprzyjają też wytworzeniu niekorzystnego dla komórek nowotworowych środowiska i zaburzają komunikację między nimi, co hamuje ich wzrost.
Warto wspomnieć, że wcześniej akademicy odkryli, że cebula jest skuteczna w uśmiercaniu komórek raka piersi.
"Kolejnym krokiem będzie testowanie właściwości przeciwnowotworowych cebuli u ludzi".
Eksperymentów tych nie dałoby się przeprowadzić, gdyby nie ostatnie badania Kanadyjczyków nad nową techniką ekstrakcji za pomocą niskopolarnej wody pod ciśnieniem. Ponieważ nie wymaga ona użycia związków chemicznych, kwercetyna z cebuli lepiej nadaje się do spożycia. "Inne metody ekstrakcji wykorzystują rozpuszczalniki, których toksyczne resztki są zjadane razem z pokarmem".
Komentarze (4)
Sławko, 13 czerwca 2017, 17:30
Ktoś wie co to jest woda niskopolarna i jak się ją otrzymuje? To jakaś odmiana alotropowa wody?
Gość Astro, 13 czerwca 2017, 18:29
Podejrzewam, że chodzi o wodę pochodzącą z niezbyt bliskich biegunom źródeł, choć może nie aż tak odległym, bo wówczas woda byłaby nazbyt wysokotropikalna. Kluczem są naukowcy z Kanady. Postawiłbym na wodę z topniejących lodowców w południowej części Grenlandii.
Flaku, 13 czerwca 2017, 18:54
Z tego co pamiętam, to woda poddana działaniu mikrofal na jakiś czas przestaje wykazywać właściwości polarne. Może o to chodzi
Grad, 14 czerwca 2017, 11:32
Szukam i nie mogę znaleźć - gdzie piszą o wodzie ekstrapolarnej?
“This new method that we tested to be effective only uses super-heated water in a pressurized container,”
https://news.uoguelph.ca/2017/06/red-onions-pack-cancer-fighting-punch-study-reveals/
Pośrednio taka woda ma inne cechy związane z polarnością niż woda w temp. pokojowej, ale przegrzana woda więcej wyjaśnia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Superheated_water