Sok grejpfrutowy ogranicza wzrost wagi myszy na wysokotłuszczowej diecie
Sok grejpfrutowy ogranicza przyrost wagi u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley zauważyli, że u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą przyrost wagi był o 18% mniejszy, gdy podawano im klarowany, niezawierający miąższu sok grejpfrutowy. Amerykanie porównywali je do gryzoni pijących wodę. U zwierząt pijących sok odnotowano również lepszy poziomy glukozy, insuliny oraz trójglicerydów.
Byłem zaskoczony wynikami. Sprawdziliśmy nawet kalibrację naszych glukometrów, ale za każdym razem otrzymywaliśmy te same rezultaty - opowiada Andreas Stahl.
Stahl i Joseph Napoli wylosowali myszy do 5 grup eksperymentalnych i 1 kontrolnej. Grupa kontrolna piła wodę z 4% glukozą i 0,15% sacharyną, a w grupach eksperymentalnych zastosowano następujący schemat: 1) 50% klarowany sok z 0,15% sacharyną, 2) 25% sok z 0,15% sacharyną, 3) wodny roztwór 0,72 mg naringiny dziennie z dodatkiem 4% glukozy i 0,15% sacharyny, 4) wodny roztwór 7,5 mg metforminy dziennie z dodatkiem 4% glukozy i 0,15% sacharyny oraz 5) wodny roztwór 7,5 mg metforminy dziennie z dodatkiem 0,15% sacharyny i 50% soku grejpfrutowego. Płyny podawano w butelkach z podziałką, tak by można było monitorować ich spożycie. Sacharyna miała zrównoważyć goryczkę grejpfruta, a dodatek glukozy do wody grupy kontrolnej służył m.in. wyrównaniu kaloryczności.
Warto odnotować, że naukowcy podawali jednej grupie gryzoni naringinę, glikozyd flawonoidowy z grejpfruta, a innej metforminę, czyli lek stosowany w leczeniu cukrzycy typu 2. Gryzoniom przez 100 dni dostarczano karmę z 10- lub 60-proc. zawartością tłuszczu. Przez cały czas obserwowano metaboliczny stan ich zdrowia. Ważenie odbywało się 3 razy w tygodniu, a spożycie pokarmu monitorowano 2 razy na tydzień.
Na końcu studium stwierdzono, że w porównaniu do reprezentantów grupy kontrolnej, myszy pijące rozcieńczony sok przytyły mniej na wysokotłuszczowej diecie. Poziom glukozy był w ich przypadku o 13-17% niższy, a insuliny 3-krotnie niższy (to ostatnie wskazuje na większą insulinowrażliwość).
Sok grejpfrutowy zmniejszał poziom cukru w takim stopniu jak metformina. To oznacza, że naturalny napój owocowy obniża glikemię równie skutecznie, co lek na receptę - podkreśla Napoli.
Grupa z wysokotłuszczową dietą, która zażywała naringinę, miała niższy poziom cukru niż grupa kontrolna, ale brak jej wpływu na wagę sugerował, że za efekt odchudzający odpowiada jeszcze inny składnik soku. W soku występuje wiele składników aktywnych, a my nie zawsze rozumiemy ich działanie - opowiada Stahl.
Autorzy publikacji z PLoS ONE nie zauważyli tak dużych skutków u myszy trzymanych na niskotłuszczowej diecie. U zwierząt pijących sok wystąpił 2-krotny spadek poziomu insuliny, lecz nie nastąpiła znacząca zmiana innych zmiennych metabolicznych ani wagi.
Stahl i Napoli podkreślają, że spadku wagi nie da się wyjaśnić w typowy sposób, bo grupy spożywały podobną liczbę kalorii. Poziom aktywności fizycznej i temperatura ciała również były zbliżone. Naukowcy podliczali nawet kalorie wydalane z kałem, by zidentyfikować ewentualne problemy z wchłanianiem.
Komentarze (0)