Czym pachnie frytka?
Frytki są lubiane na całym świecie, więc zamiłowanie do tak przyrządzonych ziemniaków nie mogło ominąć także Europy. Słynne brytyjskie fish and chips to danie niemal narodowe, a i Duńczycy słyną ze swoich frytek, podawanych z majonezem w gazetowych rożkach. Czym pachną? Wbrew pozorom, nie tylko ziemniakami i rozgrzanym olejem, ale również toffi, kakao, cebulą, serem i deską do prasowania.
Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds twierdzą, że to właśnie ta wybuchowa mieszanka zapachowa pociąga amatorów złocistych "pałeczek". Badania przeprowadzono na Narodowy Tydzień Frytek 2009 (National Chip Week 2009), a zespół doktora Grahama Claytona zaprzągł do pracy zarówno urządzenia laboratoryjne, jak i ludzkie nosy. W tym samym czasie grupy fokusowe poszukiwały frytek o najpiękniejszej woni.
Aparatura laboratoryjna oznaczyła zapachy, które może wychwycić ludzki nos. Określono ich rodzaj oraz natężenie. Okazało się, że smażone dwukrotnie frytki mają bardziej złożoną woń i czuć je kakao, toffi, serem, ubrudzonymi ziemią kartoflami, cebulą i kwiatami.
Bez względu na to, czy pieczemy je w piekarniku, czy smażymy, skromne frytki nie pachną zwyczajnie frytkami – zapach jest bardziej złożony i to prawdopodobnie wyjaśnia, czemu każdy ma jakiś ulubiony rodzaj.
Clayton śmieje się, że w przyszłości będzie można opisywać frytki jak wino, perfumy czy kawę: "owocowe z przyjemną korzenną nutą w tle". Liczą się wszystkie składowe i ich kombinacje – rodzaj ziemniaków, oleju, temperatura czy przyprawy. Tylko w ten sposób można uzyskać danie odpowiednie do okazji. Lekko podsmażone/niedogotowane frytki zawierają 3 proste zapachy, w tym gorzkiego kakao. Odrobinę dłuższa obróbka cieplna i już powstaje bardziej złożona woń z co najmniej 9 nutami aromatycznymi.
Komentarze (17)
mikroos, 9 lutego 2009, 14:25
A we wszystkich zawarty jest silnie rakotwórczy dla jelita grubego akrylamid Palce lizać
waldi888231200, 9 lutego 2009, 14:32
Ciekawy zapach .
mb002, 9 lutego 2009, 15:35
Wcale nie taki zły
programista, 9 lutego 2009, 16:40
Akrylamid powstaje gdy przypalisz tłuszcz/olej/masło tak więc jeżeli ktoś nie przesadza z
długością przyrządzania to może być spokojny.
Lobo, 9 lutego 2009, 18:50
Znam takie fast foody, ze frytki maja rowniez inne zapachy , Ot chocby starych przechodzonych skarpetek na przyklad .
Wole domowe
k0mandos, 9 lutego 2009, 18:54
Zapewne zawsze powstaje pewna ilość, a spożywany często w niewielkim stężeniu może być równie niebezpieczny.
waldi888231200, 9 lutego 2009, 21:54
Znowu echo, skuteczniejsze jest aluminium z odrapanej patelni, chrom z garków z nierdzewki, syf z kranówki, albo pył z powietrza.
k0mandos, 9 lutego 2009, 22:35
Fakt, o tym właśnie jest artykuł. Jak napiszą o szkodliwości karabinu maszynowego, to Ty napiszesz o bombie atomowej.
waldi888231200, 10 lutego 2009, 17:49
Oddychasz bez przerwy więc zagrożenie jest niewspółmiernie większe.
Acrux, 10 lutego 2009, 18:44
Wolę fryki domowej roboty. W takich też jest dużo tego akrylamidu? :-\
dziki98, 10 lutego 2009, 19:18
Deską? Myślałem że pachną ziemniakami i olejem Dobrze wiedzieć 8)
cogito, 12 lutego 2009, 08:35
Pachna deska do prasowania i brudnymi ziemniakami. czasem gripeksem. myslalam ze estem dziwna ale okazuje sie ze wyczuwanie tych zapachow to norma
w46, 12 lutego 2009, 09:59
Nie tylko frytki dziwne pachną
cogito, witamy ponownie
thibris, 14 lutego 2009, 21:57
Ale jak na boga pachnie deska do prasowania ? Mokrą koszulą ? Prażonym teflonem z żelazka ? Czy może wiosennym świerkiem - jeśli to deska ze świerku ? :/
cogito, 14 lutego 2009, 22:49
Wydaje mi sie ze wlasnie kombinacja tych zapachow
thibris, 15 lutego 2009, 08:58
Dzisiaj dzień prasowania, więc muszę to wybadać
Gość simian raticus, 20 lutego 2009, 15:58
Stary olej (z dioksynami?) plus "szczypta" soli. Od tego człowiek dłużej raczej żyć nie będzie.