Czerwone mięso i mleko przyczyną nowotworów
Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego udokumentowali nowy mechanizm powstawania guzów nowotworowych wywoływanych przez spożywanie czerwonego mięsa i produktów mlecznych. Odkrycia dokonał zespół profesora Ajita Varki, który bada kwas N-glikoliloneuraminowy (Neu5Gc).
Już przed trzema laty naukowcy spostrzegli, że w guzach nowotworowych stężenie Neu5Gc jest wyższe, niż w zdrowych tkankach. Wywnioskowali zatem, że kwas ten, który nie jest produkowany przez ludzki organizm, przynosi jakieś korzyści guzom. W 2003 roku zauważono również, że w odpowiedzi na przedostanie się spożywanego z mięsem i mlekiem Neu5Gc do tkanek ludzkiego ciała, organizm produkuje przeciwciała. W efekcie może do doprowadzić do chronicznego stanu zapalnego, a nie od dzisiaj wiadomo, że to z kolei może stymulować rozwój nowotworu.
Uczni postanowili więc sprawdzić, jaki jest wpływ obecności Neu5Gc na rozwój guzów nowotworowych. W tym celu wyhodowali myszy, w których organizmach brakowało molekuły Neu5Gc. Uzyskano w ten sposób model organizmu człowieka, przed spożyciem czerwonego mięsa. Następnie wywołali u myszy guzy nowotworowe zawierające Neu5Gc i połowie z myszy podali przeciwciała zwalczające kwas N-glikoliloneuraminowy. Okazało się, że przeciwciała wywołały stan zapalny, powodujący szybszy wzrost guza. U myszy, którym nie podawano przeciwciał guz był mniej agresywny.
Następnie zbadano wpływ niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NSAID), o których wiadomo, że zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu. U myszy, którym podano przeciwciała, a następnie NSAID doszło do zablokowania niekorzystnego wpływu przeciwciał i zmniejszenia się guzów.
Podsumowując wyniki badań Varki stwierdził, że wchłaniany z czerwonym mięsem i produktami mlecznymi kwas N-glikoliloneuraminowy, wchodząc w interakcje ze zwalczającymi go przeciwciałami, wywołuje chroniczny stan zapalny zwiększający ryzyko rozwoju nowotworu.
Komentarze (12)
eBulwa, 18 listopada 2008, 16:04
Ciekawe czy ten kwas też znajduje się w kefirze ale skoro kefir jest z mleka to raczej powinien być ... chociaż fajnie by było jakby bakterie "kefirowe" go wcześniej zjadły a nam zostałby tylko czysty kefirek
Renler, 18 listopada 2008, 18:05
Pij mleko... bedzie wiekszy
pipon, 18 listopada 2008, 21:39
z drugiej strony czym karmić niemowlaki - kaszanką?
szpaku, 18 listopada 2008, 23:15
jedno małe ale... z badania wynika że mleko nie indukuje powstawania guza nowotworowego, zawarty w mleku kwas Nglikoliloneuraminowy nie jest czynnikiem odpowiedzialnym za transformację nowotworową... nie ma co wyciągać zbyt pochopnych wniosków
inhet, 19 listopada 2008, 00:31
Nie tylko na nowotwory chorujemy - a wygląda na to, że ten kwas (i pewnie jeszcze wiele innych substancji) od urodzenia stymuluje nam odporność.
mikroos, 19 listopada 2008, 00:33
Nikt nie mówi, że nie. Warto jednak pomyśleć nad bardziej zróżnicowaną dietą, niż codzienne spożywanie schaboszczaka z ziemniakami. Tego typu odkrycia powinny ludziom rozsądnym i odpowiedzialnym dać do myślenia.
Gość Tomekx2, 19 listopada 2008, 10:26
Mlekiem ludzkim, które zawiera ludzki wariant kwasu sialowego - Neu5Ac, albo mlekiem produkowanym z mięsa drobiu.
Wsześniej Varki odkrył, że przyjmowanie w pożywieniu Neu5Gc może zwiększać podatność na zakażenia bakteriami E.coli. Toksyny przez nie produkowane wiążą się z Neu5Gc. U osób jedzących czerwone mięso i nabiał istnieje dlatego większe prawdopodobieństwo wystąpienia bardzo poważnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych i nowotworu jelita grubego. Wtedy jednak Varki zalecał dokładne gotowanie czerwonego mięsa i pasteryzowanie mleka, aby pozbyć się groźnych bakterii.
Całkiem możliwe, że Neu5Gc może wywoływać niektóre choroby neurodegeneracyjne, ponieważ kwas sialowy występuje również w mózgu i ma wpływ na zdolność uczenia się.(http://www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=520&Itemid=143)
thibris, 19 listopada 2008, 11:24
Od tysięcy lat ludzie wcinają czerwone mięsko popijając krowim/kozim mlekiem i niewiele im to szkodziło. Samo wcinanie mięsa i picie mleka raczej nie spowoduje raka, ale może być jednym z wielu katalizatorów.
waldi888231200, 19 listopada 2008, 11:34
To zależy w czym szkodziło, czy aby nie w myśleniu.
Gość Tomekx2, 19 listopada 2008, 11:40
Kiedyś ludzie żyli dużo krócej, a z wiekiem ryzyko zachorowania na raka rośnie. Układ odpornościowy przeciętnego współczesnego człowieka też jest słabszy niż u kogoś żyjącego kilkaset lat temu.
W zasadzie nie ma co przesadzać. Neu5Gc może mieć wpływ na powstawanie tylko pewnej grupy nowotworów i pewnie są groźniejsze czynniki ryzyka. Zresztą, przytaczając słowa poety, "Who wants to live forever...?"
wuszczyn-kawaX, 19 listopada 2008, 19:22
Dorosle ssaki mleka nie pija jak odejda od cyca ;] Rozne sprzeczne opinie kraza o mleku ;] Ale lepiej sie mleka chyba napic niz alkoholu? Jak sadzicie?
eBulwa, 20 listopada 2008, 17:56
Alkohol podnosi HDL ... alkoholicy mają tętnice czyściutkie, zero miażdżycy no ale mają za to inne problemy . 40gram alkoholu dziennie podobno nie szkodzi ale jak to jest naprawdę to nie wiem
Chyba wszystko w umiarze jest dobre