Orzechy chronią przed stanem zapalnym
W badaniu ponad 5 tys. osób naukowcy z Brigham and Women's Hospital stwierdzili, że większe spożycie orzechów wiąże się z niższym poziomem biomarkerów zapalnych.
Badania populacyjne systematycznie wskazują na ochronną rolę orzechów w przypadku chorób kardiometabolicznych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca typu 2., a wiemy, że stan zapalny to proces kluczowy dla rozwoju tych zaburzeń. Nasze nowe studium sugeruje, że orzechy wywierają swój korzystny wpływ, po części redukując układowy stan zapalny - opowiada dr Ying Bao.
Wcześniej zespół Bao zaobserwował korelację między zwiększoną konsumpcją orzechów i zmniejszonym ryzykiem najważniejszych przewlekłych chorób, a nawet zgonu.
Tym razem Amerykanie analizowali dane z Nurses' Health Study oraz Health Professionals Follow-Up Study. Informacje nt. diety pochodziły z kwestionariuszy. Oceniano też poziom biomarkerów stanu zapalnego, w tym białka C-reaktywnego (CRP), interleukiny 6 (IL-6) i receptora czynnika martwicy nowotworu 2 (TNFR2), w próbkach krwi.
Biorąc poprawkę na różne czynniki, m.in. wiek, historię chorób czy styl życia, naukowcy odkryli, że osoby, które spożywają 5 lub więcej porcji orzechów tygodniowo, mają niższy poziom CRP oraz IL-6 niż ludzie, którzy nigdy lub prawie nigdy nie jedzą orzechów. Dodatkowo zauważono. że osoby, które w tygodniu 3 porcjami orzechów zastępują czerwone mięso, przetworzone mięso, jaja lub oczyszczane ziarna, mają znacznie niższe poziomy IL-6 i CRP.
Orzechy arachidowe i orzechy drzewne zawierają wiele zdrowych składników, w tym magnez, włókna, L-argininę, przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe, np. kwas α-linolenowy. Na razie akademicy nie ustalili, który z tych związków albo jaka ich kombinacja chroni przed stanem zapalnym, ale Bao i inni zamierzają to ustalić na drodze badań klinicznych oraz regulowania/monitorowania diety.
Komentarze (0)