Orzechy włoskie poprawiają funkcje poznawcze
Jedzenie orzechów włoskich może poprawiać wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, w tym pamięciowych, na koncentrację uwagi i szybkość przetwarzania informacji. Zespół dr Lenore Arab z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles zauważył, że bez względu na wiek, płeć czy pochodzenie etniczne dorośli ochotnicy, którzy jedli orzechy włoskie, funkcjonowali poznawczo lepiej.
Amerykańskie badanie przekrojowe korzystało z danych zgromadzonych w ramach studiów NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey). Naukowcy zebrali ważoną próbę dorosłych w wieku 20-90 lat. Doktorzy Arab i Alfonso Ang stwierdzili, że badani z wyższym spożyciem orzechów włoskich wypadali znacznie lepiej w serii 5 testów poznawczych; wykorzystano m.in. test czasu reakcji prostej (Simple Reaction Time Test, SRTT), test dopasowania symboli do cyfr DSST (Digit Symbol Substitution Test) i test przypominania (Story Recall Test, SRT).
Ekscytująco jest widzieć siłę dowodów wypływających z analiz dla przekroju społeczeństwa USA. Stanowią one poparcie dla wcześniejszych badań na zwierzętach, które zademonstrowały neuroochronny wpływ jedzenia orzechów włoskich. Co istotne, chodzi o realistyczną ich ilość - mniej niż garść dziennie (13 g).
Warto przypomnieć, że wcześniejsze badania wskazywały na korzystny wpływ orzechów włoskich na ogólne zdrowie mózgu i ograniczenie zaburzeń poznawczych, w tym na możliwe spowalnianie bądź zapobieganie postępom choroby Alzheimera w modelu mysim.
Naukowcy uważają, że zabezpieczać funkcje poznawcze mogą różne składniki orzechów. Powołują się m.in. na wysoką zawartość składników przeciwutleniających oraz występowanie licznych witamin i minerałów. Przypominają także, że to jedyne orzechy, które stanowią istotne źródło kwasu α-linolenowego.
Komentarze (0)