Orzechy ziemne dobre dla tętnic
Orzechy ziemne uwzględnione w wysokotłuszczowym menu poprawiają poposiłkowy profil trójglicerydów i pomagają zachować prawidłową funkcję śródbłonka. To istotne, bo zazwyczaj po jedzeniu obfitującym w tłuszcz funkcja naczyń ulega upośledzeniu do czasu zniknięcia tłuszczu z krwiobiegu.
Po obciążeniu wysokotłuszczowym posiłkiem zespół Xiaoran Liu z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii oceniał szereg parametrów zdrowotnych. Piętnastu mężczyzn z nadwagą wypijało koktajl z 8,5 dag mielonych orzechów ziemnych albo równoważny pod względem energetyczności i zawartości makroskładników napój bez fistaszków.
Po posiłku 5-krotnie określano profil lipidowy, a także poziom insuliny i glukozy. By ocenić działanie śródbłonka naczyniowego, przeprowadzano ocenę dylatacji tętnicy ramiennej w odpowiedzi na niedokrwienie (ang. flow-mediated dilatation, FMD).
W porównaniu do pomiaru referencyjnego, posiłek kontrolny zmniejszał FMD nawet o 1,2%. Kiedy jednak w posiłku uwzględniono orzeszki ziemne, wartość FMD się nie zmieniała. Ustalenia są bardzo istotne, zważywszy że dysfunkcja śródbłonka odgrywa zasadniczą rolę w patogenezie miażdżycy.
Wcześniejsze studia wykazały, że w przypadku osób, które jedzą orzechy ziemne więcej niż 2 razy w tygodniu, ryzyko choroby niedokrwiennej serca jest niższe. Nasze badanie sugeruje, że ochronny efekt może być częściowo wynikiem korzystnego wpływu fistaszków na stan tętnic.
Ponieważ orzechy ziemne są kaloryczne, by uniknąć wzrostu wagi, warto coś nimi zastąpić. Amerykanie zalecają, by obrać na cel ubogie odżywczo pokarmy, które zawierają tłuszcze stałe.
Komentarze (0)