Nie wszyscy otyli zagrożeni problemami metabolicznymi

| Zdrowie/uroda
gotplaid?, CC

Nie u wszystkich ludzi otyłość prowadzi do zmian metabolicznych skutkujących cukrzycą, chorobami serca czy udarem.

Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis odkryli, że u pewnej podgrupy otyłych osób nie występują związane z otyłością nieprawidłowości metaboliczne, takie jak insulinooporność, wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom cholesterolu HDL, wysokie ciśnienie krwi i stłuszczenie wątroby.

Co ważne, otyli ludzie, którzy nie mieli problemów metabolicznych na początku studium, nie rozwinęli ich nawet po zwiększeniu wagi.

Studium objęło 20 otyłych ochotników, których proszono, by w ciągu paru miesięcy przybrali na wadze ok. 6,8 kg (15 funtów). Naukowcy chcieli w ten sposób sprawdzić, jak wpłynie to na ich funkcje metaboliczne.

Naszym celem było, by ochotnicy spożywali każdego dania 1000 dodatkowych kalorii do momentu zwiększenia wagi o 6%. To nie było wcale łatwe. Sprawienie, by ludzie przytyli, jest tak samo trudne jak ich odchudzanie - podkreśla dr Elisa Fabbrini.

Wszyscy ludzie przytyli, stołując się pod okiem dietetyka w fast foodach. Naukowcy wybierali sieci restauracji, które ściśle przestrzegają ustalonych wielkości porcji i zapewniają dane nt. składu.

Przed i po przytyciu Amerykanie badali skład ciała ochotników, wrażliwość na insulinę i zdolność regulowania poziomu krwi, a także otłuszczenie wątroby itp.

Po przybraniu na wadze profile metaboliczne badanych pozostały w normie, jeśli mieściły się w niej na początku studium. Jednak u otyłych osób, których profil metaboliczny był nieprawidłowy już na wstępie, dodatkowe kilogramy znacząco wszystko pogorszyły.

Nasze badanie pokazuje, że niektórzy otyli ludzie są chronieni przed niekorzystnymi metabolicznymi skutkami przyrostu wagi, podczas gdy inni wydają się do nich predysponowani. To spostrzeżenie ważne klinicznie, bo ok. 25% otyłych ludzi nie ma metabolicznych powikłań - wyjaśnia dr Samuel Klein.

Ważne, by podkreślić, że gdy studium się zakończyło, uwzględniliśmy wszystkich w naszym programie utraty wagi, by upewnić się, że zrzucili co najmniej tyle, ile przytyli w czasie badania - dodaje Klein.

Naukowcy zidentyfikowali cechy różniące metabolicznie normalnych otyłych ludzi od osób z problemami. Jedną z nich było niegromadzenie tłuszczu w wątrobie. Poza tym u ochotników z prawidłowym metabolizmem mimo otyłości zachodziła ekspresja większej liczby genów regulujących produkcję i akumulację tłuszczu. Należy nadmienić, że aktywność tych genów rosła podczas tycia.

W przyszłości Klein i inni chcą się bliżej przyjrzeć tkankom tłuszczowej, mięśniowej i wątroby oraz uwzględnić w badaniach również szczupłych ludzi.

otyłość powikłania profil metaboliczny pogrupa cukrzyca udar choroby serca tkanka tłuszczowa ekspresja genów Samuel Klein