Piwo na drożdżach z pępka
Zainspirowani piwem Beard Beer z Oregonu, gdzie do warzenia wykorzystano drożdże pozyskane z brody, Australijczycy z 7 Cent Brewery w Gispobrne South stworzyli trunek bazujący na grzybach z pępka.
Jeszcze w tym miesiącu unikatowe piwo ma zostać zaprezentowane na festiwalu Great Australasian Beer SpecTAPular (GABS).
Jesteśmy naprawdę zainteresowani, czy pomysł wypicia czegoś, co zaczęło się od zawartości czyjego pępka, to za dużo nawet dla najzagorzalszych maniaków piwa. Niektórzy pytają czemu. My pytamy, czemu nie.
By wyizolować szczep drożdży, założyciele browaru Doug Bremner, Brendan Baker i Matthew Boustead pobrali wymazy ze swoich pępków. Na płytkach agarowych znaleziono później wiele interesujących rzeczy, w tym coś, co wyglądało na kolonie drożdży.
Gdy Australijczycy upewnili się, że ich technika jest bezpieczna, wyhodowano wybrane kolonie drożdży i po uzyskaniu odpowiednich ich ilości uwarzono próbne partie piwa. Wersja uznana za najlepszą ma zostać zaprezentowana na festiwalu.
Zespół porównuje smak do belgijskiego piwa pszenicznego Witbier z dodatkiem świeżej skórki pomarańczowej i prażonych nasion kolendry. Na blogu pojawiają się też wzmianki o estrach goździkowych i bananowych. W procesie wykorzystano 4 zboża (owies, ryż, pszenicę i jęczmień) oraz 2 chmiele (amerykański Mosaic i nowozelandzki Riwaka).
Komentarze (3)
lester, 12 maja 2016, 02:00
Była broda, teraz pępek. To może piwo z drożdży spod napletka? o_O
Jajcenty, 12 maja 2016, 07:12
Byle było wystarczająco ekskluzywne. Syndrom Kopi luwak.
Swoją drogą, jaki wpływ na smak mają drożdże? Skoro się go niweluje dodatkami:
Mogę zjeść i gazetę byle z chrzanem ;P
pogo, 12 maja 2016, 10:34
Drożdże mają całkiem istotny wpływ. W tego typu piwach dają jakieś goździki i banany, które mają się skomponować z kolendrą i skórką pomarańczową. Nikt nie dodaje tych przypraw w takich ilościach aby wpływ drożdży całkowicie zniknął.
Oczywiście mówię o standardowym piwie, na typowych drożdżach piwowarskich przeznaczonych do piw pszenicznych. Nie wiem jakie właściwości smakowe mogą dawać drożdże z pępka...
Mogę jedynie podejrzewać, że są to dzikie drożdże, które dają aromaty tzw końskiej derki... osobiście tego nie lubię, ale są wielbiciele takich smaków (piwa sezonowe i wiele innych piw belgijskich)