Zidentyfikowano chleb co najmniej 4 tys. lat starszy od początków rolnictwa
Na stanowisku archeologicznym w północno-wschodniej Jordanii odkryto zwęglone pozostałości podpłomyka, upieczonego przez myśliwych-zbieraczy ok. 14.400 lat temu. To najstarszy jak dotąd bezpośredni dowód na przyrządzanie chleba. Co istotne, wyprzedza on o co najmniej 4 tys. lat początki rolnictwa.
Odkrycie sugeruje, że wypiek chleba bazujący na dzikich ziarnach mógł zachęcić myśliwych-zbieraczy do uprawy zbóż, a tym samym przyczynił się do rewolucji rolniczej w neolicie.
Zespół z Uniwersytetu Kopenhaskiego, Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego i Uniwersytetu w Cambridge analizował zwęglone resztki chleba z natufijskiego stanowiska Shubayqa 1 (znajduje się ono na Czarnej Pustyni w północno-wschodniej Jordanii).
Zwęglone resztki pokarmu z palenisk ze stanowiska Shubayqa 1 stanowią wyjątkowe odrycie, które dało nam okazję do scharakteryzowania praktyk kulinarnych sprzed 14.400 lat. Dwadzieścia cztery kawałki przeanalizowane w ramach tego studium pokazują, że ziarna dzikich przodków udomowionych zbóż, np. jęczmienia, samopszy czy owsa, były przed gotowaniem mielone, przesiewane i zagniatane. Resztki są bardzo podobne do przaśnych podpłomyków zidentyfikowanych na kilku stanowiskach neolitycznych i rzymskich z Europy i Turcji. Wiemy już więc, że chlebopodobne produkty przygotowywano na długo przed rozwojem rolnictwa. Następnym krokiem będzie ustalenie, czy produkcja i spożycie chleba wpłynęły na pojawienie się uprawy roślin i udomowienie jako takie - podkreśla Amaia Arranz Otaegui z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Interesują nas szczególnie natufijscy myśliwi-zbieracze, bo żyli oni w okresie przejściowym, kiedy ludzie stali się bardziej osiadli i ich dieta zaczęła się zmieniać. Odkrycie [...] krzemiennych wkładek sierpowych na natufijskich stanowiskach z Lewantu sprawiło, że archeolodzy od dawna przypuszczali, że ludzie zaczęli wtedy wykorzystywać rośliny w inny i być może bardziej efektywny sposób. Podpłomyk ze stanowiska Shubayqa 1 jest [zaś] najstarszym jak dotąd dowodem wytwarzania chleba i pokazuje, że pieczenie wynaleziono przed uprawą roślin. Te dowody potwierdzają niektóre z naszych hipotez. Mogło mianowicie być tak, że wczesna i skrajnie czasochłonna produkcja chleba w oparciu o dzikie ziarna była jednym z kluczowych czynników napędzających późniejszą rewolucję rolniczą, w przebiegu której dzikie rośliny zaczęto uprawiać, zapewniając sobie wygodniejsze źródła pokarmu - dodaje archeolog Tobias Richter.
Zwęglone resztki pokarmu oglądano pod skaningowym mikroskopem elektronowym (SEM). Zajęła się tym Lara Gonzalez Carratero, doktorantka z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego.
Gonzalez Carratero wyjaśnia, że jej zespół sporządził nowe kryteria identyfikacji podpłomyka, owsianki, ciasta i podobnych produktów w zapisie archeologicznym.
Ostatnio Duński Komitet ds. Niezależnych Badań przyznał naukowcom kolejny grant, dzięki czemu będą oni mogli dokładnie ustalić, w jaki sposób ludzie spożywali rośliny i zwierzęta i czemu jedne produkty "miały lepszą prasę" od innych, przez co zostały ostatecznie wybrane do uprawy.
Komentarze (5)
AlexiaX, 17 lipca 2018, 15:09
Nie wiedziałam, że zboża to osoby... Musieli bardzo cierpieć przechodząc takie tortury, zwłaszcza kiedy byli mieleni ;D
Szał, 17 lipca 2018, 20:19
Nie wiem czemu miał służyć ten komentarz. Znaczy wiem, ale to suchar tak niestrawny że powodujący śmierć.
Słownik języka polskiego - przodek (protoplasta), a według Wikipedii następujące znaczenia:
Język polski jest dość skomplikowanym językiem i słowa mają obiektywnie małą ilość znaczeń w porównaniu do angielskiego który jest uproszczany do granic debilizmu, praktycznie każde słowo ma kilka znaczeń np sławny przykład homonimów.
Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo - Buffalo jest miastem, rzeczownikiem i przymiotnikiem. To zdanie jest poprawnie gramatycznie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Buffalo_buffalo_Buffalo_buffalo_buffalo_buffalo_Buffalo_buffalo
AlexiaX, 18 lipca 2018, 02:19
Obawiam się, że zboża, trawy i inne roślinki nie są ani osobami ani nawet istotami, więc żadne z przez Ciebie wymienionych nie pasuje Jeśli nawet można mówić o przodkach zbóż (a w sumie można ), to zdanie musiałoby być inaczej skonstruowane, np. ziarna dzikich przodków zbóż były mielone... Natomiast powiedzenie, że przodkowie byli mieleni brzmi kuriozalnie i na pewno nie jest poprawne; panie przemądrzały I nie wiem po co przytoczyłeś znaczenia wyrazu przodek nie mające nic wspólnego z tym w artykule. Żeby zabłysnąć?
Jajcenty, 18 lipca 2018, 19:47
Co by nie gadać, to jest precyzyjne sformułowanie, nie dające pola do interpretacji. Niezależnie od semantyki, jest (dla mnie) stylistycznie zręczniejsze. I'm in favour of Bea
Jajcenty, 18 lipca 2018, 20:51
Na pewno nie.
Mariusz Błoński, 18 lipca 2018, 21:16
Zmieniliśmy tak, by nie było wątpliwości
wilk, 19 lipca 2018, 23:31
Offtop wycięty do http://forum.kopalniawiedzy.pl/topic/30318-gramatyka-offtop-z-zidentyfikowano-chleb-co-najmniej-4-tys-lat-starszy-od-początków-rolnictwa/