Enzym dla osób z celiakią
Glutenospecyficzny enzym ALV003 ogranicza kontakt chorych na celiakię z glutenem, zmniejszając ewentualne uszkodzenia jelita cienkiego.
W ramach eksperymentu ochotnikom codziennie podawano do 2 g glutenu (stanowi to odpowiednik połowy kromki białego chleba z USA). Zespół ze Szpitala Uniwersytetu w Tampere zauważył, że doustne podanie ALV003 w czasie spożycia glutenu zmniejszało uszkodzenia jelita cienkiego. Wydaje się, że enzym jest dobrze tolerowany, gdyż objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak mdłości i ból brzucha, były większe w grupie zażywającej placebo.
Jak podkreśla szefowa fińskiego zespołu Marja-Leena Lahdeaho, całkowite wyeliminowanie glutenu jest bardzo trudne. Trudno przecenić potencjał ALV003, zważywszy, że ciągła ekspozycja na niskie dawki glutenu prowadzi do występowania u pacjentów uporczywych objawów i przewlekłego stanu zapalnego jelit [...].
Naukowcy podkreślają, że przez wszechobecność glutenu w fabrykach może dochodzić do skażenia teoretycznie bezglutenowych pokarmów (oznacza to, że towary są niewłaściwie oznaczane). Ponieważ gluten w śladowych ilościach występuje także w kleju kopert czy w produktach do makijażu, spożywają go nawet najbardziej zdyscyplinowani pacjenci. Mając to wszystko na uwadze, Finowie zaznaczają, że powstanie terapii farmakologicznej, która uzupełniłaby lub zastąpiła bezglutenową dietę, jest konieczne.
Komentarze (0)