Wytrzymała salmonella
Patogeny takie jak salmonella, mogą przetrwać w ciastkach nawet pół roku. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Georgia, którzy badali rosnącą liczbę zatruć pokarmowych związanych z produktami o niskiej zawartości wody.
Profesor Larry Beuchat i jego zespół przeprowadzili badania, podczas których sprawdzali, jak długo patogeny powodujące zatrucia pokarmowe są w stanie przetrwać w różnych produktach żywnościowych. Mamy do czynienia z rosnącą liczbą zatruć związanych z konsumpcją suchych pokarmów. Nie sądziliśmy, że salmonella jest w stanie rozwijać się w pokarmach o bardzo niskiej zawartości wody - mówi Beuchat.
Podczas badań, których wyniki opublikowano w Journal of Food Protection, naukowcy wykorzystali pięć różnych serotypów salmonelli, wyizolowanych z suchych pokarmów związanych z wcześniejszymi zatruciami. Salmonella była następnie umieszczana na pięciu typach wypełnień spotykanych w ciastkach i krakersach (ser, masło orzechowe, czekolada i masa waniliowa), a całość odłożono do magazynu. Później naukowcy badali, jak długo patogen przetrwał w poszczególnych masach. Salmonella radziła sobie gorzej w przekładanych krakersach niż w przekładanych ciastkach - mówi Beuchat. W niektórych przypadkach bakteria przeżyła nawet 6 miesięcy.
Naukowcy mówią, że kolejnym krokiem powinno być zbadanie, które składniki sprzyjają przeżyciu patogenu i wyeliminowanie ich z produkcji żywności.
Komentarze (0)