Synestezja ze smakiem
Jinhyun Jeon zaprojektowała serię sztućców, która nawiązuje do synestezji. Jej łyżki i widelce mają niespotykane kształty: pojawiają się na nich wypustki, a część do nabierania jedzenia bywa wygięta, zgrubiała, a czasem kolorowa.
Mieszkająca w Eindhoven artystka podkreśla, że choć spowszedniałe, jedzenie jest czynnością angażującą wiele zmysłów. Ich połączenie kreuje nową jakość, a co by nie mówić, smak zależy w końcu od działających naraz różnych czynników, m.in. temperatury, barwy, tekstury, objętości/wagi oraz formy.
Jeon wyjaśnia, że każdy ze sztućców miał stymulować czy trenować inny zmysł, przez co posiłek przestawał być kwestią li tylko władania czegoś do ust i pobudzania wyłącznie kubków smakowych. Wg niej, łyżki czy widelce "z pazurem" mogą uzdrowić relacje jednostki z pokarmami, zachęcając np. do bardziej świadomego i wolniejszego jedzenia. Zmodyfikowane sztućce stają się poniekąd przedłużeniem naszego ciała i wpływają na zmysły, zanim jeszcze kąsek zetknie się z językiem i podniebieniem.
Komentarze (1)
Voytec, 9 listopada 2012, 09:46
No i super. Synestezja synestezją ale pani projektant po drodze umknęło że łyżka z takimi wypustkami musi być kompletnie niepraktyczna