Synestezja ze smakiem

| Ciekawostki
Tableware as Sensorial Stimuli designed by JinhyunJeon (www.jjhyun.com), Dutch Design Week 2012

Jinhyun Jeon zaprojektowała serię sztućców, która nawiązuje do synestezji. Jej łyżki i widelce mają niespotykane kształty: pojawiają się na nich wypustki, a część do nabierania jedzenia bywa wygięta, zgrubiała, a czasem kolorowa.

Tableware as Sensorial Stimuli designed by JinhyunJeon (www.jjhyun.com), Dutch Design Week 2012 Tableware as Sensorial Stimuli designed by JinhyunJeon (www.jjhyun.com), Dutch Design Week 2012

Mieszkająca w Eindhoven artystka podkreśla, że choć spowszedniałe, jedzenie jest czynnością angażującą wiele zmysłów. Ich połączenie kreuje nową jakość, a co by nie mówić, smak zależy w końcu od działających naraz różnych czynników, m.in. temperatury, barwy, tekstury, objętości/wagi oraz formy.

Jeon wyjaśnia, że każdy ze sztućców miał stymulować czy trenować inny zmysł, przez co posiłek przestawał być kwestią li tylko władania czegoś do ust i pobudzania wyłącznie kubków smakowych. Wg niej, łyżki czy widelce "z pazurem" mogą uzdrowić relacje jednostki z pokarmami, zachęcając np. do bardziej świadomego i wolniejszego jedzenia. Zmodyfikowane sztućce stają się poniekąd przedłużeniem naszego ciała i wpływają na zmysły, zanim jeszcze kąsek zetknie się z językiem i podniebieniem.

sztućce łyżka widelec synestezja