Badanie: mięso i ziemniaki wciąż są podstawą polskiego obiadu

22 czerwca 2016, 06:16

Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania polskich naukowców.



Problem niedożywienia w Republice Nigru. Zadania dla Polski?

30 grudnia 2016, 14:48

Zgodnie ze wskaźnikiem rozwoju społecznego Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju, Niger jest najbiedniejszym krajem na świecie. Ponadto, według najnowszego raportu "Every Last Girl" międzynarodowej organizacji pozarządowej Save the Children, kraj ten zajmuje ostatnie miejsce, jeśli chodzi o równość szans życiowych dziewczynek i chłopców.


Laski cynamonu

Cynamon nie pomaga cukrzykom

6 kwietnia 2007, 16:12

Wbrew przeszłym doniesieniom cynamon nie ułatwia kontrolowania poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 1. Wcześniejsze badania sugerowały, że przyprawa pomaga komórkom tłuszczowym rozpoznawać i reagować na insulinę. Podczas testów laboratoryjnych i na zwierzętach proszek z kory cynamonowca zwiększał zaś przetwarzanie glukozy.  


Zapachowa kontrola wielkości porcji

27 marca 2012, 05:33

Silne aromaty powodują, że ludzie jedzą mniejsze kęsy potrawy. Autorzy badania, które ukazało się w piśmie Flavour, sugerują, że zapachy będzie można wykorzystać do kontroli wielkości porcji.


Liczenie kalorii w czasie rzeczywistym

8 lipca 2014, 10:36

Specjaliści z General Electric pracują nad domowym urządzeniem, które będzie w stanie określić liczbę kalorii w daniu i przesłać dane na ten temat na smartfon użytkownika. Niewykluczone, że w przyszłości takie urządzenia można będzie wbudowywać w kuchenki mikrofalowe i inne urządzenia.


Neandertalczycy przyprawiali mięso?

16 kwietnia 2015, 10:44

Niewykluczone, że neandertalczycy przyprawiali swoje potrawy. Takie wnioski wysunięto po obserwacjach zwyczajów kulinarnych szympansów.


Kto je pikantnie, ten mniej soli i ma niższe ciśnienie

31 października 2017, 14:38

Najnowsze chińskie badanie wykazało, że osoby, które lubią pikantne jedzenie, jedzą mniej soli i mają niższe ciśnienie.


Małpy też wolą gotowane

30 maja 2008, 09:34

Richard Wrangham i zespół z Uniwersytetu Harvarda doszli do wniosku, że nasi przodkowie musieli lubić gotowane pokarmy, ponieważ szympansy zwyczajne, bonobo (zwane inaczej szympansami karłowatymi), goryle i orangutany przedkładają ugotowane mięso, słodkie ziemniaki i marchew nad ich surową postać.


Wiewiórka szara

Kebab z wiewiórki

27 października 2008, 12:21

Ed Chester, szef kuchni z restauracji w Otterton Mill w hrabstwie Devon, wprowadza do menu potrawy z szarych wiewiórek (Sciurus carolinensis). Wg niego, nie nosi to znamion dziwactwa, gdyż mięso jest wyśmienite i bardzo zdrowe, bo chude, a przedsięwzięcie służy celom edukacyjnym.


Kto szuka wrażeń, ten lubi pikantne potrawy

18 lipca 2013, 11:02

Osoby z ponadprzeciętną skłonnością do poszukiwania wrażeń bardziej lubią ostre potrawy.