Goryl nizinny

Goryle bon ton podczas jedzenia

24 czerwca 2007, 09:55

Naukowcy z Londyńskiego Stowarzyszenia Zoologicznego obserwowali zachowanie goryli podczas jedzenia i stwierdzili, że ich maniery są co najmniej nienaganne. Naczelne te korzystają np. z dużych liści jak z serwetek, którymi po spożyciu czegoś brudzącego wycierają sobie twarz i palce.



Goryle w pozycji misjonarskiej

15 lutego 2008, 14:06

Naukowcy z Wildlife Conservation Society (WCS) i Instytutu Antropologii Ewolucyjnej Maxa Plancka opublikowali pierwsze znane fotografie goryli zachodnich kopulujących w naturze twarzą w twarz. Jak widać, nie tylko ludzie mogą TO robić w taki sposób...


Recykling dla dobra goryli

6 grudnia 2018, 17:57

Oddając stary telefon komórkowy do recyklingu, można pomóc w ochronie habitatu krytycznie zagrożonych wschodnich goryli nizinnych (Gorilla beringei graueri).


Zmarł jeden z najstarszych goryli nizinnych świata

29 stycznia 2018, 12:39

W czwartek (25 stycznia) w San Diego Zoo Safari Park zmarł jeden z najstarszych goryli nizinnych świata. W październiku ubiegłego roku Vila skończyła 60 lat. Rządziła 5 pokoleniami i była matką zastępczą dla kilku osobników.


Badanie przeżutych roślin pozwala wykryć wirusy

7 lipca 2016, 13:27

Porzucone przez goryle górskie przeżute liście, owoce czy liście zapewniają prosty sposób na zbadanie krytycznie zagrożonych zwierząt pod kątem zakażenia wirusami. Nie trzeba ich więc niepokoić.


Nowy kongijski park narodowy chroni zagrożone goryle

4 lutego 2013, 13:16

Na północy Konga powstał nowy obszar chroniony, Park Narodowy Ntokou-Pikounda, który ma ochraniać kluczową populację goryla nizinnego (Gorilla gorilla gorilla). Na obszarze 4572 km kwadratowych żyje ok. 15 tys. goryli, 800 słoni i 950 szympansów.


Zarządzanie za pomocą zapachu

11 lipca 2014, 09:47

Dzikie goryle nizinne (Gorilla gorilla gorilla) wykorzystują w komunikacji zapach.


Zagłębie goryli nizinnych

5 sierpnia 2008, 10:52

Na północy Konga odnaleziono 125 tys. zachodnich goryli nizinnych. Oznacza to podwojenie liczebności skrajnie zagrożonego gatunku do 175-225 tys. osobników. Zwierzęta zamieszkują obszar o powierzchni 47 tysięcy kilometrów kwadratowych.


Szerszeń na światło słoneczne

8 grudnia 2010, 12:01

Za pomocą struktury w odwłoku szerszeń wschodni (Vespa orientalis) najpierw wyłapuje promienie słoneczne, a później dzięki specjalnemu barwnikowi pozyskuje ich energię.


Podsłuchują, by wiedzieć, gdzie z nieba spadnie kąsek

22 czerwca 2012, 06:00

Jelenie wschodnie (Cervus nippon) podsłuchują makaki, zdobywając w ten sposób informacje o lokalizacji pożywienia.